Ți s-a întâmplat vreodată să ai niște așteptări mici în ceea ce privește un loc pe care urmează să îl vizitezi? Eu de obicei mă documentez mult înainte să călătoresc undeva. În principiu pozele pe care le găsesc în social media și blogurile de călătorie contribuie destul de mult la nivelul așteptărilor pe care mi-l setez înainte de a ajunge într-un loc anume.
Nu știu ce s-a întâmplat înainte de a pleca la Lille, dar nu m-a impresionat mai nimic din ce am găsit în materie de articole de călătorie. Și poate că a fost mai bine așa. Cred că e destul de clar că odată ajunsă acolo, Lille m-a prins în mrejele sale și nu mi-a mai dat drumul, decât după ce i-am promis că mă voi întoarce acolo. 🙂
De ce Lille?
De ce am hotărât totuși să vizitam orașul Lille? Voiam să mergem undeva aproape de Anglia, cu mașina și implicit cu feribotul. Parisul parcă era prea departe, noi având la dispoziție doar weekendul. Din punct de vedere practic, avantajul orașului Lille era că se află foarte aproape de portul Dunkirk, dar și de granița cu Belgia. Era perfect pentru noi deoarece ne doream de mult timp să ajungem și la Ghent. Știam că Lille este cel mai mare oraș din nordul Franței și mi s-a părut interesant faptul că de-a lungul istoriei sale de 1000 de ani, Lille a aparținut pe rând Flandrei, Burgundiei, Germaniei, Olandei și Franței.
Gastronomia franțuzească
Venisem chitită să mănânc din nou niște melci cu usturoi și măduvă cu os, ambele niște delicatese pe care din păcate nu prea am șansa să le consum în Anglia. Restaurantele din Lille nu m-au dezamăgit deloc. De altfel, nu îmi aduc aminte de vreo ocazie în care sa fi fost dezamăgită vreun pic de mâncarea din Franța. Ba chiar dimpotrivă! Am încercat și specialitatea lor cu nume destul de britanic: Welsh. A fost destul de interesantă! În general, gastronomia locală include mâncăruri cu specific belgian, cum ar fi “mule-frites” (midii și cartofi prăjiți), precum și specialități locale, cum ar fi “waterzoï” (pasăre sau pește în sos de smântână cu legume).
Lille este celebru și pentru produsele de patiserie și panificație. Până de curând habar nu aveam că brutăriile Paul își au originea chiar în acest oraș. Ce-i drept, de fiecare dată când am trecut pe lângă o brutărie Paul din Lille am remarcat două lucruri: cozile imense și faptul că au o grămadă de tipuri de pâine, care mai de care mai interesante.
Top obiective turistice
Orașul vechi arată superb, este extrem de curat și îngrijit, iar arhitectura clădirilor în stil flamand a fost păstrată. Dacă ai vizitat Belgia, o să ți se pară că seamănă mult cu stilul arhitectural de acolo. Centrul orașului este plin de restaurante, patiserii, ciocolaterii și magazine cu articole vestimentare. Seara, dacă mai ai energie după o zi întreagă de umblat, ai putea să ieși într-un bar sau club. Sunt foarte mulți studenți în Lille, așa că distracția este garantată! 🙂
Place du Général de Gaulle (Grand Place), piața principală, plină de viață, a orașului Lille, este înconjurată de clădiri faimoase renascentiste și baroce flamande cu fațade neoclasice. Piața este un loc de întâlnire preferat pentru locuitorii orașului. Această zonă este plină de cafenele și restaurante cochete.
Unul dintre lucrurile esențiale de făcut în Lille este vizitarea Palais Beaux-Arts, considerată al doilea cel mai important muzeu din Franța după Luvru. Renumită pentru mărimea și calitatea sa, prestigioasa colecție de artă este găzduită într-o clădire impresionantă, cu un atrium spațios și luminos.
Foarte aproape de acest muzeu, se află stația de metrou République – Beaux-Arts. Ce face așa de specială această stație de metrou? Amfiteatrul în aer liber aflat chiar la intrarea în subteran.
Eglise Saint-Maurice este o superbă biserică gotică, terminată în secolul al XIV-lea. Biserica a fost renovată de mai multe ori, încă din secolul al XIX-lea, dar și-a păstrat unitatea arhitecturală.
Construită în 1854, Catedrala Notre-Dame de la Treille este o structură neo-gotică cu detalii surprinzătoare. Catedrala se află pe un sit care, în Evul Mediu, a oferit un adăpost pentru o statuie veche a Fecioarei Maria. Se pare că aceasta ar avea puteri miraculoase. Statuia a fost protejată de o grădină de fier, ceea ce explică numele catedralei “Notre-Dame de la Treille” (“Fecioara de la Treille”).
Construcția destul de modernă a fost proiectată de arhitectul Pierre-Louis Carlier în colaborare cu Peter Rice, inginerul care a proiectat Centrul Pompidou din Paris și Opera din Sydney. Inițial, biserica ar fi trebuit să aibă o dimensiune masivă de 132 de metri lungime, cu vârfuri ce depășeau 115 de metri. Cu toate acestea, dificultățile financiare (cauzate de războaiele de la acea vreme) au limitat viitorul proiectului. Catedrala a fost finalizată în anii 1990 și a fost inaugurată în 1999. În interior se află niște vitralii spectaculoase și o colecție de picturi spirituale.
Ce mi-a plăcut cel mai mult?
Statuile de pe Rue Faidherbe au fost cu siguranță punctul de atracție principal. Până în luna decembrie 2019, orașul Lille a fost transformat într-o Mecca a artelor și tradițiilor mexicane. Acolo au fost amplasate 10 statui imense, colorate, realizate de artistul Pedro Linares López.
Lille3000 este numele dat acestui eveniment cultural unic, captivant, care are loc în orașul Lille, pe durata câtorva luni. În 2004, orașul a fost Capitala Europeană a Culturii. Evenimentele culturale și artistice au revigorat orașul, astfel s-a decis ca acestea să continue și în anii următori. S-a spus că vor să continue aceste evenimente până în anul 3000, și așa s-a născut Lille3000. 🙂
Ce nu am reușit să vizitez?
Din păcate nu am avut suficient timp pentru a vizita toate obiectivele din oraș sau din apropierea acestuia. Printre locurile pe care mi-ar fi plăcut să le văd se numără și La Citadelle. Aceasta cetate este construită în stil Vauban, în timpul domniei lui Ludovic al XIV lea, și are forma unui pentagon. Citadela este înconjurată de o oază de verdeață și adăpostește și un muzeu. Cred că ar fi tare plăcută o plimbare la primăvară pe acolo.
Poate regretul cel mai mare e legat de Muzeul de artă și industrie André Diligent (La Piscine în Roubaix). Acest muzeu este găzduit într-un loc atipic, fostele băi de artă Art Déco din Roubaix.. Chiar mi se pare un loc deosebit și îmi doresc să revin la Lille special pentru a-l vizita.
Bine de știut
Noi ne-am cazat la Hotel Lille Europe și am fost destul de multumiți. Camerele au fost curate, iar prețurile erau decente. Hotelul era aproape de gară, dar și de centru.
Din fericire centrul poate fi explorat la pas, ar fi și păcat să fie altfel. La fiecare colț de stradă poți zări o fațadă interesantă, un magazin cu ciocolată sau un restaurant boem.
Dacă vrei să vizitezi orașul Lille venind dinspre Paris, am vești bune! Călătoria cu TGV-ul va fi foarte scurtă. Plecând din Gare du Nord, vei face 1 oră până la Gara Lille Europe. Ce să mai, o excursie de o zi la Lille poate fi o alegere perfectă. Eu de abia aștept să revin acolo! 🙂