Rouen – bijuteria Normandiei

Unul dintre avantajele de a locui în partea de sud a Angliei este că putem ajunge destul de repede în Franța. Am oscilat între a vizita Rouen, un oraș din nordul Franței, în care nu mai fusesem până atunci, și a merge la Lille din nou, pentru că ne plăcuse extrem de mult acolo. În cele din urmă ne-am decis să mergem la Rouen, în regiunea Normadia, o destinație de călătorie despre care auzisem numai de bine.

1x1.trans - Rouen - bijuteria Normandiei

Catedrala Notre-Dame

 

Trebuie să recunosc că de câțiva ani cu greu mă mai impresionează arhitectura catedralelor. Însă Catedrala Notre-Dame din Rouen este pur și simplu… wow! Fațada plină de detalii interesante este printre cele mai importante componente ale catedralei, deși aceasta este renumită și prin faptul că are cel mai înalt vârf din Franța, la 151 de metri. Clădirea catedralei a deținut chiar recordul pentru cea mai înaltă clădire din lume între anii 1876 și 1880.

1x1.trans - Rouen - bijuteria Normandiei

Turnul cu ceas

 

Aflat în centrul istoric al orașului, Tour du Gros-Horloge este unul dintre simbolurile orașului Rouen. Turnul cu elemente gotice a fost construit în 1389 în scopuri defensive, iar ceasul decorativ a fost adaugat în anul 1889. O să ai nevoie de câteva minute ca să analizezi toate detaliile turnului, pe ambele sale părți.

1x1.trans - Rouen - bijuteria Normandiei

 

Jeanne d’Arc și legătura acesteia cu Rouen

Jeanne d’Arc este considerată cea mai importantă figură din Evul Mediu francez. Aceasta a afirmat de nenumărate ori că auzea voci de origine divină care-i porunceau să mobilizeze armata în lupta pentru eliberarea Franței de sub dominația engleză.

 

Povestea de succes a lui Jeanne d’Arc nu a durat prea mult. După o perioadă în care a făcut parte din armata franceză și a câștigat câteva bătălii importante, în anul 1430 Jeanne d’Arc a fost capturată de un cavaler burgund, și vândută apoi regelui Angliei, care o închide la Rouen. După un an de tortură, Jeanne d’Arc a fost legată de un țăruș și arsă la data de 30 mai 1431, când avea doar nouăsprezece ani.

1x1.trans - Rouen - bijuteria Normandiei

Astăzi, în Place du Vieux Marché, piața în care Jeanne d’Arc a fost arsă pe rug, se află Eglise Jeanne d’Arc, o biserică modernă ridicată în memoria acesteia.

Historial Jeanne d’Arc este un muzeu din centrul orașului Rouen, dedicat celebrei eroine. Acesta nu este însă un muzeu tradițional, ci mai degrabă o călătorie interactivă, care prin ajutorul tehnologiei și al inovației, îți va face cunoscută povestea emoționantă a lui Jeanne d’Arc.

Din totdeauna m-a fascinat povestea lui Jeanne d’Arc, așadar să văd locurile acestea a fost destul de impresionant.

1x1.trans - Rouen - bijuteria Normandiei

Unde ne-am cazat?

 

Am închiriat un apartament foarte fain, la un preț ok, dar un pic mai departe de centru. Dacă nu te deranjează să faci cam 20 de minute pe jos până în centrul orașului, las aici un link pentru apartamentul în care am stat. Capacitatea acestuia este de 6 persoane (2 dormitoare și un living).

1x1.trans - Rouen - bijuteria Normandiei

Ce delicatese poți să mănânci în Rouen?

 

Am povestit deja în articolul despre Lille, că am o slăbiciune pentru bucătăria franțuzească, mai exact pentru melci (în sos de brânză sau sos de usturoi) și os cu măduvă (l’os à moelle). Din acest motiv nici nu mai experimentez foarte mult atunci când merg în Franța. Îți recomand restaurantul tradițional La Walsheim, aflat în apropiere de Église catholique Saint-Maclou.

1x1.trans - Rouen - bijuteria Normandiei

Aaaa era să uit: în ultima zi petrecută în Rouen, când a plouat și a fost destul de frig, am comandat și o supă de ceapă la un restaurant din Place du Vieux Marché. Excelentă, ca de obicei!

1x1.trans - Rouen - bijuteria Normandiei

Atenție, aceasta nu este o reclamă plătită 🙂 : dacă ajungi în Paris, Lille sau Rouen, îți recomand produsele celor de la “Oliviers and Co“. Oțetul balsamic cu aromă de grapefruit este printre cele mai bune pe care le-am încercat vreodată, nefiind mare fană a oțetului în general! Au o grămadă de uleiuri de măsline, condimente, dar și tot feluri de specialități cu trufe. Cei de la Oliviers and Co au magazine în Paris, Lille, iar în Rouen, am găsit produsele lor la un magazin de pe strada Rue Guillaume le Conquérant, în apropiere de Place du Vieux-Marché. Mai nou se pot face comenzi online pe site-ul lor și în câteva țări europene, dar România nu este momentan pe lista lor.

1x1.trans - Rouen - bijuteria Normandiei

Ce se poate vizita în apropiere de Rouen?

 

Dacă ajungi la Rouen ar fi păcat să nu vizitezi și Étretat, o micuță localitate aflată pe coasta de nord a Franței. În trecut, Étretat a fost un modest sat pescaresc, dar acum a devenit o stațiune foarte populară pentru francezi și nu numai.

1x1.trans - Rouen - bijuteria Normandiei

Stâncile albe ca zăpada de la Étretat mi-au adus aminte de Durdle Door (coasta sudică a Angliei). Dar spre deosebire de coasta britanică, la Étretat te poți bucura de o plimbare pe faleză, dar și prin Les Jardins D’Étretat, niște grădini absolut superbe.

1x1.trans - Rouen - bijuteria Normandiei

Din categoria “Știai că?”, pentru cei care au urmărit serialul Lupin, lansat recent de Netflix: secvențe din ultimul episod au fost filmate chiar în Étretat!! De altfel, Étretat este localitatea în care Maurice Leblanc, autorul cărților care au servit drept inspirație pentru serial, a avut o casă. Maurice Leblanc, nascut în Rouen, a plasat acțiunea uneia dintre cărțile sale unde…? În Étretat, desigur. 🙂 Astfel localitatea a devenit un loc frecventat și de fanii cărților lui Leblanc.

1x1.trans - Rouen - bijuteria Normandiei

Ce a urmat după Rouen?

 

Nu știam pe atunci că la întoarcerea din Rouen, lumea așa cum o știam se va schimba pentru următorii ani. Fix la întoarcerea din Rouen, a explodat numărul cazurilor de Covid-19, iar Europa și alte țări ale lumii au intrat în lockdown. Probabil îmi voi aduce mereu aminte de această scurtă călătorie în Franța. Da, am văzut niște locuri extraordinare atunci, dar această călătorie a fost și ultima deplasare fără restricții.

1x1.trans - Rouen - bijuteria Normandiei1x1.trans - Rouen - bijuteria Normandiei1x1.trans - Rouen - bijuteria Normandiei1x1.trans - Rouen - bijuteria Normandiei

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.