Transilvania a devenit în ultimii ani cea mai populară destinaţie turistică a României. În cel mai recent clasament, Lonely Planet a plasat Transilvania pe locul 1 în topul regiunilor care trebuie vizitate anul acesta. De ce au pus ei Transilvania în lumina reflectoarelor? Ei bine, nu datorită celebrului conte care se fereşte de usturoi, ci pentru farmecul zonelor rurale, pentru că este un ţinut misterios şi sălbatic, cu o istorie complexă. Transilvania oferă peisaje încă neatinse de mâna omului.
Transilvania
Fiind înconjurată din trei părţi de Munţii Carpaţi, Transilvania a reprezentat de-a lungul timpului locaţia perfectă pentru construirea unor clădiri cu roluri strategice. O să conturez în cele ce urmează un tur al castelelor şi cetăţilor din Transilvania pe care le-am vazut, îndrăgit şi pe care le-aş revizita oricând 🙂 .
Câte zile ar trebui să îţi rezervi pentru un astfel de tur? Depinde … 🙂 Poate fi suficient 1 week-end dacă vrei să “bifezi” doar câteva obiective, dar cei care doresc o experienţă cât mai autentică pot cutreiera drumurile Transilvaniei chiar şi 2 săptămâni. Cu siguranţă nu se vor plictisi!
1. Castelul din Racoş
Voi promova localitatea Racoș ori de câte ori voi avea ocazia. Mi se pare un loc cu un potenţial turistic uriaş, de care foarte puţină lume a auzit. După ce vizitezi vulcanul stins, coloanele de bazalt şi un lac de un albastru fermecător, trebuie să faci o oprire şi la castelul renascentist din centrul localităţii. Castelul a fost contruit în secolul al XVII-lea de către familia Sükősd. În prezent castelul este aproape o ruină, iar tot ce poţi să faci este să îi admiri arhitectura şi să îţi imaginezi cum arătau odată camerele sale elegante.
2. Cetatea Rupea
Cetatea Rupea domină localitatea cu acelaşi nume din judeţul Braşov de pe muntele de bazalt Cohalm. In 2013 cetatea îşi primea vizitatorii cu o înfăţişare proaspată, după ce se aflase în renovări timp de vreo 3 ani. Primele atestări ale cetăţii datează din secolul al XIV-lea, iar lucrările de construcţie s-au întins până în sec. XIX. Se spune că Cetatea Rupea ar fi unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României, pentru că pe locul acesteia dacii au fost primii care au construit o fortăreaţă.
3. Cetatea Sighişoara
Acest oraş cu aer medieval, aflat pe lista monumentelor UNESCO din 1999, se mândreşte cu o cetate în care încă se locuieşte. Cetatea datează din secolul al XIII-lea şi este unul dintre cele mai vizitate oraşe turistice din ţara noastră. Adevărul este că Sighişoara are un farmec aparte, ca de basm, aici chiar ai impresia că poveştile se pot transforma în realitate. Cele mai importante obiective din Sighişoara sunt: Turnul cu Ceas, Scara acoperită, Şcoala din Deal, Casa lui Vlad Dracul, Biserica Mănăstirii Dominicane, Cimitirul.
4. Cetatea Colţeşti
Denumită şi Cetatea Trascăului, Cetatea Colţeşti este situată în judeţul Alba, comuna Rimetea, într-o zonă de care m-am îndrăgostit la prima vizitare :-). Deşi în prezent au rămas în picioare doar câteva ziduri din construcţia ridicată de familia de nobili Thoroczkay, începând cu secolul al XIII-lea, cetatea beneficiază de una dintre cele mai frumoase privelişti pe care le-am văzut vreodată în România.
5. Cetatea Alba Iulia
Se spune că atunci când vizitezi Cetatea Alba Carolina călătoria în timp ţi se pare posibilă. De câţiva ani Alba Iulia este pur şi simplu înfloritoare şi atrage din ce în ce mai mulţi turişti. Cetatea din Alba Iulia este cea mai întinsă din ţara noastră, iar renovarea de care a beneficiat i-a redat strălucirea de altă dată. Austriecii au început construcţia cetăţii în formă de stea în 7 colţuri în secolul al XVIII-lea, dorind să se apere de otomani. Ceremonialul Schimbului de Gardă este un moment la care trebuie neapărat să participi dacă vizitezi una dintre cele mai îngrijite cetăţi din Transilvania.
6. Castelul de la Hunedoara
Cetatea medievală a Hunedoarei este unul dintre cele mai importante monumente de artă feudală gotică din Europa. A fost numit cel mai frumos, dar şi cel mai înfricoşător castel din lume. Oricum ar fi descrisă, clădirea este impunătoare, iar zidurile sale ascund cu siguranţă multe secrete. Construcţia castelului datează din secolele XIV-XV, iar anul acesta vor începe în sfârşit nişte lucrări de modernizare mai serioase.
7. Sarmizegetusa Regia
Capitala Daciei din Munţii Orăştiei este un loc încărcat de o energie misterioasă. Strămoşii daci au reuşit să construiască aici, la 1200 m, acum peste 2000 de ani, inclusiv drumuri pavate și sisteme de canalizare. Un fel de Stonehenge dac, Sanctuarul Mare se pare că ar fi fost folosit drept calendar. Întreg ansamblul este fascinant, iar ruinele sale au fost scoase la lumina pentru prima dată în 1923, când arheologii au descoperit că această uluitoare civilizaţie a dacilor era o comunitate complexă, independentă şi extrem de sofisticată.
8. Cetatea Câlnic
Câlnic este un micuţ sat aflat pe drumul dintre Sibiu şi Alba Iulia, care adăposteşte o frumoasă cetate, destul de puţin cunoscută turiştilor. Ce am întâlnit aici? Curaţenie, amabilitate, oameni veseli, o capelă liniştită şi un muzeu cu valoroase colecţii de artă. Cetatea a fost construită în secolul al XIII-lea de către comitele Chyl de Kelling, iar în anul secolul al XV-lea cetatea a fost vândută comunităţii ţăranilor din Câlnic.
9. Cetatea Slimnic
Mergând de la Sibiu către Mediaş, vei trece prin localitatea Slimnic, iar impunătoarea cetate care domină întreaga zonă de pe Burgbasch îţi va capta cu siguranţă atenţia. Cetatea Slimnic este mai mult o ruină, dar cu toate acestea există o familie care locuieşte între zidurile cetăţii. De-a lungul timpului cetatea a fost atacată de mai multe ori şi chiar distrusă aproape în totalitate la inceputul secolului al XVIII-lea. În ciuda istoriei tumultoase, zidurile înalte de caramida încă reuşesc să te uimească.
10. Cetatea Făgăraş
Cetatea Făgăraş este una dintre cele mai de preţ bijuterii arhitecturale din Transilvania. Se află la jumătatea distanţei dintre Braşov şi Sibiu şi reprezintă una dintre cele mai mari și mai bine conservate cetăți feudale din Europa de Est. Iniţial a fost folosită în scop militar, apoi ca reşedinţă princiară. In perioada comunistă Cetatea Făgăraş a devenit închisoare pentru deţinuţii politici. Ce m-a impresionat cel mai mult aici a fost Turnul Temniței. Acolo lumina pătrunde doar pe nişte ferestre extrem de mici, iar pereţii sunt acoperiţi cu fotografii ale deţinuţilor și mărturii impresionante ale acestora. Muzeul cetăţii are în patrimoniul său un număr de 20 de colecţii impresionante, cu peste 20 000 de piese.
La această listă se mai adaugă şi: Castelul Bran, Cetatea Braşovului, Cetatea Raşnov, Cetatea Prejmer, Cetatea Feldioara, Cetatea Saschiz, Castelul Bethlen din Arcalia, Cetatea Aiudului, Cetatea Devei, Cetatea Sibiului, Cetatea Cisnădioara şi multe, multe altele 🙂 .