Cetatea Rupea – înainte de furtună

Auzisem că din iunie 2013, după vreo 3 ani de renovări, Cetatea Rupea din judeţul Braşov,  îşi deschisese din nou porţile.

1x1.trans - Cetatea Rupea – înainte de furtună

Gândindu-mă că am trecut prin zonă  de atâtea ori pe drumul E60 şi am admirat impunătoarea cetate doar de la distanţă, mi-am zis că acum e momentul perfect să o cercetez mai îndeaproape. Frumoasa cetate domină Podişul Hârtibaciului, de la o altitudine de aproximativ 500 m de pe un munte de bazalt numit Cohalm.

1x1.trans - Cetatea Rupea – înainte de furtună

Vizita am facut-o într-o mare grabă, după ce bifasem deja în ziua respectivă Racoşul şi mă îndreptam către Sighişoara. De ce spun într-o mare grabă? Pentru că în depărtare cerul era destul de întunecat şi împreună cu vântul puternic anunţa un spectacol meteo de evitat :-).

Cetatea arată impecabil, începând cu drumul, cele 2 parcări – care sunt mai mult decât încăpătoare, curtea interioară, zidurile, turnurile – totul arată excelent! Biletul de intrare costă 10 lei pentru adulţi, iar programul de vizitare este între 10.00 – 20.00. Distanţa de la Braşov până la Rupea este de aproximativ 65 km, iar de la Rupea la Sighişoara de 53 km.

1x1.trans - Cetatea Rupea – înainte de furtună

Unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României

Cetatea este una din cele mai vechi de pe teritoriul ţării noastre, primele atestări datând din sec. XIV-lea, iar lucrările de construcţie s-au întins până în sec. XIX. Dacii au fost primii care au construit o fortăreaţă în vârful acestui munte, după care saşii au ridicat în mai multe etape o cetate ţărănească.

1x1.trans - Cetatea Rupea – înainte de furtună

Componentele cetăţii

Sistemul de apărare era format din trei părţi: Cetatea de Sus, Cetatea de Mijloc şi Cetatea de Jos.Ca orice cetate care se respectă, aceasta are turnuri, 6 la număr, cu denumiri care mai de care mai interesante:  Turnul Cercetașilor,  Turnul Pulberăriei, Turnul Porții, Turnul Slujitorilor,  Turnul Căpos, Turnul Slăninii. Tot aici puteti vizita și: Magazia Militară, Drumul de Strajă, Poarta Cetății de Mijloc,  Capela. Turnul Cercetașilor este cel mai înalt, iar priveliște pe care o oferă este una superbă! Fântâna cetății, încă are apă, a fost săpată în anul 1623, are 59 de metri adâncime și se spune că este fermecată! 🙂

Cu siguranţă voi reveni la Cetatea Rupea și sper ca partea a doua a articolului să se numească „Cetatea Rupea – scăldată în soare”, nu de alta, dar la plecare, imediat ce am pornit spre Sighișoara a început sa plouă cu grindină!

1x1.trans - Cetatea Rupea – înainte de furtună

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.