Cetatea Rupea – înainte de furtună

Auzisem că din iunie 2013, după vreo 3 ani de renovări, Cetatea Rupea din judeţul Braşov,  îşi deschisese din nou porţile.

Cetatea Rupea 5

Gândindu-mă că am trecut prin zonă  de atâtea ori pe drumul E60 şi am admirat impunătoarea cetate doar de la distanţă, mi-am zis că acum e momentul perfect să o cercetez mai îndeaproape. Frumoasa cetate domină Podişul Hârtibaciului, de la o altitudine de aproximativ 500 m de pe un munte de bazalt numit Cohalm.

Cetatea Rupea 1

Vizita am facut-o într-o mare grabă, după ce bifasem deja în ziua respectivă Racoşul şi mă îndreptam către Sighişoara. De ce spun într-o mare grabă? Pentru că în depărtare cerul era destul de întunecat şi împreună cu vântul puternic anunţa un spectacol meteo de evitat :-).

Cetatea arată impecabil, începând cu drumul, cele 2 parcări – care sunt mai mult decât încăpătoare, curtea interioară, zidurile, turnurile – totul arată excelent! Biletul de intrare costă 10 lei pentru adulţi, iar programul de vizitare este între 10.00 – 20.00. Distanţa de la Braşov până la Rupea este de aproximativ 65 km, iar de la Rupea la Sighişoara de 53 km.

Cetatea Rupea 2

Unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României

Cetatea este una din cele mai vechi de pe teritoriul ţării noastre, primele atestări datând din sec. XIV-lea, iar lucrările de construcţie s-au întins până în sec. XIX. Dacii au fost primii care au construit o fortăreaţă în vârful acestui munte, după care saşii au ridicat în mai multe etape o cetate ţărănească.

Cetatea Rupea 4

Componentele cetăţii

Sistemul de apărare era format din trei părţi: Cetatea de Sus, Cetatea de Mijloc şi Cetatea de Jos.Ca orice cetate care se respectă, aceasta are turnuri, 6 la număr, cu denumiri care mai de care mai interesante:  Turnul Cercetașilor,  Turnul Pulberăriei, Turnul Porții, Turnul Slujitorilor,  Turnul Căpos, Turnul Slăninii. Tot aici puteti vizita și: Magazia Militară, Drumul de Strajă, Poarta Cetății de Mijloc,  Capela. Turnul Cercetașilor este cel mai înalt, iar priveliște pe care o oferă este una superbă! Fântâna cetății, încă are apă, a fost săpată în anul 1623, are 59 de metri adâncime și se spune că este fermecată! 🙂

Cu siguranţă voi reveni la Cetatea Rupea și sper ca partea a doua a articolului să se numească „Cetatea Rupea – scăldată în soare”, nu de alta, dar la plecare, imediat ce am pornit spre Sighișoara a început sa plouă cu grindină!

Cetatea Rupea 3

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: