Vizitată de peste 40 000 de turiști anual, inclusă în topurile celor mai frumoase cetăți din lume, Cetatea Făgăraș este o comoară a Transilvaniei cu care trebuie să ne mândrim!Amplasată strategic, la jumătatea distanței dintre Brașov și Sibiu, fortăreața din inima țării noastre reprezintă una dintre cele mai mari și mai bine conservate cetăți feudale din Europa de Est. Cel puțin asta spun cei de la Huffington Post, eu zic să-i credem pe cuvânt! 🙂
File de istorie
Atestată încă din secolul al XV-lea, Cetatea Făgăraș a fost inițial folosită în scop militar, de apărare, care corespundea sistemului de fortificații din vest. In secolul al XVI cetatea de apărare se transformă într-un castel dotat cu o puternică fortificație exterioară. Anul 1599 este momentul în care cetatea intră în posesia lui Mihai Viteazul, care o donează sotiei sale, Doamna Stanca. Aceasta locuiește timp de un an aici, transformând cetatea în locația perfectă pentru balurile din Transilvania, la care era invitată toată nobilimea din zonă.
În secolul al XVII-lea au loc cele mai importante transformări arhitecturale ale cetății, se construiesc bastioanele, au loc modificări stilistice și artistice iar șanțul de apărare din jurul cetății este lărgit, adâncit și umplut cu apă din raul Olt. După toate aceste transformări, Cetatea Făgărașului devine o adevărată reședință princiară pentru conducătorii Transilvaniei și soțiile acestora, devenind totodată și centrul politico-administrativ al Făgărașului.
Cetatea Făgăraș a fost atacată de numeroase ori de-a lungul istoriei, însă datorită sistemului de apărare extrem de bine pus la punct, zidurile groase de 6-8 m, amplasarea într-o zonă mlăștinoasă, putem să numim astăzi această fortăreață drept “Cetatea care nu a fost cucerită niciodată”, cel puțin nu prin forța armelor 🙂 .
Între anii 1914 si 1918, Cetatea Făgărașului a fost transformată în lagăr de concentrare pentru romii vagabonzi, iar în 1919, aceasta a funcționat, timp de un an, ca lagăr pentru prizonierii români reveniți din Rusia.
Cetatea Făgăraș în perioada comunistă
În perioada comunismului, între anii 1948-1960, cetatea a fost transformată într-o închisoare pentru deţinuţii politici. În penitenciarul Făgăraș au fost închisi deţinuţi cu un grad sporit de periculozitate, dar și țăranii din satele din zonă, întemnițați fără proces și fără condamnări! Se estimează că peste 5000 de persoane au fost încarcerate de-a lungul timpului aici. Acestea erau supuse la cele mai crunte torturi fizice și psihice, iar Turnul Temniței adăpostea carcera închisorii, îngustă de numai 50 cm. Acest turn este poate locul care m-a impresionat cel mai mult aici. Pereţii sunt acoperiţi cu fotografii ale deţinuţilor și mărturii sfâșietoare ale acestora… Lumina pătrunde în temniţă prin niște ferestre extrem de mici, iar simplitatea dureroasă a statuilor din gard de sarmă, reprezentând niște umbre șterse ale unor deţinuţi, m-a copleșit:
Transformarea în muzeu
După anul 1960, cetatea a fost dezafectată pentru a putea fi renovată şi amenajată ca muzeu în 1965. Muzeul Ţării Făgăraşului “Valer Literat” cuprinde în patrimoniul său un număr de 20 de colecţii, cu peste 20 000 de piese structurate pe trei secţiuni: istoria Ţării Făgărașului, etnografia zonei şi arta plastică şi decorativă. Doar o parte din cele 66 de încăperi pot fi vizitate, însă totul este organizat într-un mod super profesionist! Turiștii au la dispozitie audioghiduri, pot face plimbări printre lebede cu barca pe lacul din jurul cetăţii, informaţiile sunt din plin, iar colecţiile muzeului conţin obiecte rare și extrem de valoroase!
Mi-a plăcut mult ce am gasit aici, nu știu cum arăta Cetatea Făgăraș înainte de renovarea parţială, dar deja poate fi dată drept exemplu, acest loc reprezentând unul din cele mai frumoase obiective de acest gen, din Transilvania, din România și chiar din Europa.
Program de vizitare:
1 iunie – 30 septembrie
Luni – 12.00 – 16.00
Marţi – Vineri 8.00 – 20.00
Sâmbătă – Duminică 10.00 – 18.00
Ultima intrare:
Marţi – Vineri – ora 18.45
Sâmbăta şi Duminica – ora 16.45,
Luni – ora 14.45.
1 octombrie – 31 mai
Luni – 12.00- 16.00
Marţi – Vineri 8.00 – 17.00
Sâmbătă – Duminică 9.00 – 17.00
Ultima intrare:
Marţi – Duminică – ora 15.45,
Luni – ora 14.45.
Taxe de vizitare
Taxă bilet adulţi – 15 lei
Taxă bilet elevi, studenţi, pensionari – 7 lei