Singura stradă în trepte din București a prins culoare!

Strada Xenofon a devenit vara trecută cea mai colorată, fotografiată și celebră stradă din București! Artista Eva Radu este cea care a însuflețit acest loc prea puțin cunoscut și vizitat din Capitală noastră.

Într-un interviu acordat celor de la Digi24, Eva povestea că lucrarea a durat o săptămână, muncind și câte 12 ore pe zi! Proiectul socio-cultural “Bucureștiul la scară”, susținut de agenția de publicitate “Initiative”a vrut să ofere o surpriză frumoasă locuitorilor Capitalei și să scoată din anonimat una din cele mai înguste străzi din București, singura stradă în trepte din capitala noastră.

1x1.trans - Singura stradă în trepte din București a prins culoare!

Prin împrejurimi

Aflată pe Dealul Filaret, vis-a-vis de Parcul Carol, străduța duce către cel mai înalt punct natural din București. Se spune că ar avea o vechime de peste 200 de ani, iar clădirile cochete din vecinătate îi dau un aer foarte chic! La capătul scărilor se află rotonda Suter, unde găsim clădirea fostului Palat Suter (construit în perioada 1902-1906), cunoscut astăzi drept Carol Parc Hotel. Clădirea este superbă, construită în stil neoclasic cu influențe brâncovenești, de către arhitectul german Adolf Suter, un apropiat al regelui Carol I. Hotelul de 5 stele este considerat a fi unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Europa de Est, aici găsindu-se și unul dintre cele mai mari candelabre de cristal Murano din lume, lung de patru etaje.

1x1.trans - Singura stradă în trepte din București a prins culoare!

Înainte și după

Strada poartă numele unui a fost un istoric, soldat și mercenar grec, dar și student al filosofului Socrate. Cea mai cunoscută lucrare a sa este “Anabasis”, care descrie întoarcerea acasă a unei armate  numeroase de mercenari greci prin marele Imperiu Persan. De atâtea ori am văzut-o din tramvai sau din mașină, însă aspectul neîngrijit de atunci mă ținea la distanță. Acum, datorită culorilor vii în care i-au fost pictate scările, micuța stradă a devenit dintr-o alee de care nimeni nu auzise o adevarată vedetă.

Semnificația desenelor

8 clădiri reprezentative din București și-au găsit un loc pe desenele de pe această splendidă stradă în trepte: Opera Romană, Arcul de Triumf, Casa Poporului, monumentul din Parcul Carol, Ateneul Român,  Muzeul Național de Artă,  Teatrul Național și Muzeul Ţăranului Român.

1x1.trans - Singura stradă în trepte din București a prins culoare!

Strada Xenofon intră astfel în compania selectă a altor orașe care se mândresc cu opere din categoria street art: Rio de Janeiro, San Francisco, Beirut, Sicilia, Seul. Poți accesa site-ul Bored Panda pentru a vedea o galerie spectaculoasă cu cele mai frumoase străzi în trepte pictate din lume!

1x1.trans - Singura stradă în trepte din București a prins culoare!

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.