Săpânța-Peri – cea mai înaltă biserică de lemn din lume

Maramureșul este o zonă a superlativelor și a obiectivelor turistice unice. Așa că, nu e de mirare că aici se găsește cea mai înaltă biserică de lemn din lume.

1x1.trans - Săpânța-Peri – cea mai înaltă biserică de lemn din lumePe lângă Cimitirul Vesel, localitatea Săpânța mai oferă turiștilor un loc pur și simplu fermecător: Mănăstirea Săpânța-Peri. Aflată la nici 1 km de granița cu Ucraina, această capodoperă maramureșană a fost construită in anul 1997, sfințită la 31 august 2003 și măsoară 75 m înălțime, fiind înscrisă în Cartea Recordurilor. Se spune că turla mănăstirii este atât de înaltă încât se poate vedea și de la câțiva kilometri depărtare.

1x1.trans - Săpânța-Peri – cea mai înaltă biserică de lemn din lume

Istoricul Mănăstirii Săpânța-Peri

Istoria mănăstirii de maici a început însă cu foarte mult timp în urmă, încă de pe vremea nepoților voievodului maramureşan Dragoş, care au ridicat în anul 1391 o biserică din piatră. Timp de peste 300 de ani, Mănăstirea din Peri a fost sediul Episcopiei Române a Maramureșului și purta hramul Sfântului Arhanghel Mihail. În anul 1696 aici s-au tradus pentru prima dată în limba romană: Faptele Apostolilor, Codicele Voronetean, Psaltirea etc.. Tot aici a funcționat și o importantă tipografie, precum și o școală teologică. În anul 1703, Mănăstirea Peri a fost distrusă în timpul răscoalei antohabsburgice condusă de Francisc Rakoczi al II-lea. Mănăstirea actuală din Săpânța a fost construită în memoria vechiului lăcaș de cult, rectitorea acesteia neputând să se realizeze în localitatea Peri, care astăzi aparține de Ucraina.

1x1.trans - Săpânța-Peri – cea mai înaltă biserică de lemn din lume

Cea mai înaltă construcție de lemn din Europa

Lăcașul de cult este placat cu 8,5 kilograme de aur, iar crucea, având înălțimea de şapte metri, este acoperită cu patru kilograme de aur. Construcția bisericii este realizată din lemn solid de stejar şi reprezintă totodată cea mai înaltă construcție de lemn din Europa.

1x1.trans - Săpânța-Peri – cea mai înaltă biserică de lemn din lume

Eu am vizitat acest lăcaş de cult într-o zi ploioasă de septembrie, prin urmare turiştii nu erau prea multi la număr. Acest lucru m-a încântat, pentru că rareori se întâmplă să te mai poți bucura de linişte în astfel de locuri. Mănăstirea Săpânța-Peri este o destinaţie aparte ce nu trebuie ratată dacă ajungeți în Maramureş, acest tărâm de vis cu care am fost binecuvântați.

1x1.trans - Săpânța-Peri – cea mai înaltă biserică de lemn din lume

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.