A devenit deja un obicei pentru mine ca la fiecare început de an să fac o retrospectivă a călătoriilor din anul care tocmai a trecut. 2016 a fost un alt an agitat, cu multe schimbări, cu realizări, cu dezamăgiri, dar şi cu multe călătorii şi prieteni minunaţi. A fost … exact aşa cum trebuia să fie! 🙂 Nu am reuşit să îmi indeplinesc toate obiectivele în materie de călătorii, dar acest lucru nu înseamnă că voi renunţa la ele. Te invit să citeşti mai jos despre călătoriile care mi-au umplut sufletul de bucurie în anul 2016:
Culmea Pricopanului – Munţii Măcinului
Prima tura din anul 2016 a fost în mult visatul ţinut al Dobrogei. Am găsit total întâmplător pe Facebook un eveniment organizat de Asociaţia De Ce România, al cărui obiectiv era Vârful Sulucul Mare, 370m. Aşa că în dimineaţa zilei de 14 mai am plecat împreună cu un grup de 60 de persoane spre Culmea Pricopanului. Traseul nu a fost de dificultate ridicată, doar câteva urcuşuri au fost un pic mai solicitante, poate şi din cauza vântului, care bătea îngrozitor de puternic. În rest ce să mai spun despre Munţii Măcinului? Aveam impresia că am aterizat pe o altă planetă, cu tot felul de formaţiuni ciudate, cu broscuţe ţestoase şi şopârle la tot pasul, cu păduri fermecate şi miresme îmbietoare, total atipice pentru nişte munţi. Concluzia: aceşti mici munţi nu trebuie subestimaţi!
Cabana Mălăieşti
Tot luna mai a adus pentru mine şi o drumeţie la Cabana Mălăieşti. De foarte mult timp visam la cerul cu mii de stele argintii pe care îl admirasem de foarte multe ori în fotografiile altora. Am ales cea mai scurtă (şi uşoară) variantă de traseu: cea cu plecare din Raşnov. Exceptând primul urcuş prin pădure, restul traseului a fost o încântare. Totul a fost perfect: peisaje de vis, mâncare bună de cabană şi o noapte petrecută “la înghesuială”. 🙂
Păpuşa
Numele său dulce m-a făcut să cred că nu voi depune cine ştie ce efort pentru a ajunge la înălţimea de 2393 m. Bineînţeles, nu a fost aşa. Am traversat mai întâi o pădure înfricoşătoare, după care ne-am luptat cu o iarbă înaltă, pe un soare destul de puternic, care avea să ne însoţească toată ziua. Vântul începuse să bată serios, iar faptul că nu reuşeam să reperăm vârful, sau măcar să anticipăm pe unde o lua traseul era destul de enervant.
Unde mai pui că venisem acolo special ca să văd bujorii de munte şi zărisem doar 3 floricele până la momentul acela? În cele din urmă i-am fost recunoscătoare Păpuşii pentru că am ajuns cu bine pe vârf, de unde am văzut poate cel mai fain peisaj montan. Masivul Păpuşa are norocul de a fi înconjurat de nişte adevăraţi coloşi: Piatra Craiului, Bucegi, Făgăraş şi Iezerul Mare. Şi ca să am parte şi de un happy-end, la coborâre am găsit mult aşteptatul rhododendron roz.
Mănăstirea Corbii de Piatră
Mănăstirea Corbii de Piatră din satul Jgheaburi ar trebui inclusă în toate ghidurile turistice despre România. Este una dintre cele mai vechi biserici rupestre din ţara noastră. Mănăstirea Corbii de Piatră este şi lăcaşul de cult cu cea mai veche pictură din Ţară Românească. Totodată cele două altare pe un singur naos au ridicat multe semne de întrebare cu privire la originile acesteia. Conform atestărilor documentare mănăstirea datează din anul 1512, deşi unele voci o plasează în secolul al II-lea. Singura zi din an în care se ţin slujbe aici este 29 iunie, mănăstirea purtând hramul Sf Ap. Petru şi Pavel. În acelaşi sat am vizitat şi o micuţă casă bătranească, desprinsă parcă din poveştile lui Ion Creangă şi am escaladat blocul mare de piatră din spatele acesteia.
Valea lui Stan
De cel puţin 2 ani îmi propusesem să ajung în valea lui Stan, iar acum în 2016 în sfârşit pot să spun: obiectiv îndeplinit. 😀 Un parc de aventură unde nivelul de adrenalină ajunge la cote maxime, asta vei găsi în acest loc fantastic din Făgăraş. Canionul Valea lui Stan a fost reamenajat acum câţiva ani, aşa că acum se poate traversa în deplină siguranţă. Acest lucru a adus (din păcate?) şi o popularitate destul de ridicată locului. Traseul m-a surprins la fiecare pas, am ajuns pe nişte scări aflate la nişte înălţimi ameţitoare şi am mers chiar şi prin apă! 🙂
O duminică în Piatra Craiului
La o zi după aventura din Valea lui Stan ne-am încumetat la o tură în Piatra Craiului. Traseul parcurs a fost Zărneşti – Valea Crăpăturii – Şaua Crăpăturii – Balconul Pietrei Craiului – Cabana Curmătura – Fântâna lui Botorog. Urcuşul până la balcon a fost unul susţinut, multă vreme călcând doar pe blocuri de piatră şi grohotiş. Din păcate timpul nu ne-a permis să ajungem şi în Vârful Piatra Craiului Mică. De reţinut: cât de frumoasă e panorama din Poiana Zanoagei.
Cetatea Poenari + antrenament în Făgăraş
Dorind să ne antrenăm un pic pentru traseul către Varful Negoiu, ne-am decis să facem o scurtă drumeţie în Făgăraş. Înainte ne-am oprit la Cetatea Poenari. Aproape că uitasem cât de chinuitoare sunt cele 1480 de trepte 🙂 . Dar toată această mişcare, ne-a prins bine, pentru că a doua zi am ales traseul: Lacul Bâlea – Turnul Paltinului – Vârful Iezerul Caprei – Lacul Capra – Lacul Bâlea. Nu a fost un traseu dificil, dar ne-am grăbit cam tot timpul pentru că prognoza anunţa ploi în a doua parte a zilei. Meteorologii au avut dreptate, căci a început să toarne cu găleata la scurt timp după ce am terminat traseul. 🙂 .
Bulgaria
Nu sunt eu mare fană a mării în general, dar trebuie să recunosc că litoralul bulgăresc m-a impresionat. Am stat doar 2 zile, dar m-am bucurat de linişte, curăţenie, o cură de fructe de mare şi preţuri foarte accesibile. Krapets, Tyulenovo şi Golful Bolata sunt nişte locuri tare faine, pentru toate gusturile şi foarte aproape de Vama Veche. Şi să nu uităm de Dalboka, renumita fermă de scoici. 🙂
Traseul anului 2016 – Vârful Negoiu
Pentru al treilea an la rând, sfârşitul verii l-am petrecut în Făgăraş. Cea mai importantă drumeţie a anului a fost cea către Vârful Negoiu şi a fost nemaipomenită. Chiar cred că această perioadă îmi poartă noroc. Alături de familie şi prieteni, am pornit din Porumbacu de Sus, am înnoptat la Cabana Negoiu, iar a doua zi, pe o vreme aproape perfectă, am parcurs traseul: Drumul Zmeilor – Valea Sărăţii – Piatra Prânzului – Şaua Cleopatrei – Vârful Negoiu. Lecţia acestui traseu? Dacă eşti sănătos şi determinat poţi realiza orice vis 🙂 .
Liverpool, Chester şi Manchester
În luna septembrie 2016 am ajuns pentru a treia oară în Marea Britanie. De această dată am avut ocazia să vizitez trei oraşe în trei zile. Fiecare mi-a plăcut din motive diferite. În Liverpool am vizitat catedrale spectaculoase, muzee cu nişte colecţii impresionante şi am avut parte de nişte plimbări lungi la apus în Albert Docks.
Aş indrăzni să spun că Chester a fost preferatul meu :-). Oraşelul acesta are un farmec pe care nu mă gândeam că o să îl întâlnesc într-un oraş din Marea Britanie. Ruine, catedrale, ziduri vechi, un parc cu cele mai prietenoase veveriţe pe care le-am întâlnit până acum şi al doilea cel mai fotografiat ceas dupa Big Ben – toate au reuşit să facă din Chester un oraş tare drag mie.
În ultima zi am vizitat Manchester. Nu, nu am reuşit să merg la nici un meci de fotbal 🙁 Daaar, aici am vizitat una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume şi am mers mult pe straduţele acestui oraş, care mi s-a părut că aduce un pic cu Bucureştiul.
Praga
Ultima călătorie a anului 2016 a fost în Praga. Pot să spun că trei zile nu mi-au ajuns pentru a vizita tot aş fi vrut. Ce mi-a plăcut cel mai mult? Podul Carol cu siguranţă! De ceva vreme am o pasiune deosebită pentru poduri, aşa că o sedinţa foto aici trebuia bifată 🙂 . Palatul este senzaţional (de aglomerat), am vizitat multe muzee inedite, multe biserici, clădiri impresionante şi am simţit multă voie bună la tot pasul. Praga e un oraş curat, colorat şi plin de istorie. A trecut deja pe lista destinaţiilor în care mi-aş dori să revin.