Praga – top 12 obiective turistice

Praga este, fără doar şi poate, unul dintre cele mai frumoase oraşe europene. Capitală a Cehiei, numită şi “Oraşul celor 100 de turnuri” sau “ Oraşul de aur”, este destinaţia în care m-aş întoarce oricând, fără să stau prea mult pe gânduri. Mi-a plăcut extrem de mult!! Te invit să citeşti mai jos lista obiectivelor turistice pe care trebuie neapărat să le vizitezi dacă ajungi în acest oraş fascinant:

1x1.trans - Praga - top 12 obiective turistice

1) Podul Carol (Charles Bridge/Karluv Most)

Podul Carol din Praga este o bijuterie a oraşului care datează tocmai din secolul al XV-lea. Numele i se trage de la regele Carol al IV-lea, traversează râul Vltava şi este cea mai cunoscută legătură între oraşul vechi şi oraşul nou. Construit în stil gotic, podul este ornat cu 30 de statui ale unor sfinţi şi este protejat de 3 turnuri. Este una dintre cele mai populate zone din capitala Cehiei, aşa că recomandarea mea este să îl vizitezi la răsărit sau la apus. Pe de altă parte, dacă eşti pasionat de suveniruri autentice, în timpul zilei vei găsi o mulţime de comercianţi cu multe obiecte interesante. Indiferent de momentul pe care îl vei alege să traversezi podul, priveliştea îţi va rămâne cu siguranţă în minte şi suflet 🙂 .

1x1.trans - Praga - top 12 obiective turistice

2) Piaţa oraşului vechi (Staromestske Namesti)

Tot una dintre cele mai aglomerate zone ale oraşului este Staromestske Namesti. Aceasta găzduieşte câteva dintre cele mai frumoase clădiri din Praga. Cred că cel mai fotografiat şi filmat obiectiv din acest oraş este Ceasul astronomic medieval al primăriei. Ceasul a fost construit în anul 1410, iar în fiecare zi, la oră fixă, între 09:00-00:00, spectacolul celor 12 Apostoli atrage privirile tuturor. Dacă ai timp, poţi urca şi în turnul primăriei pentru a vedea o minunată panoramă a Oraşului de aur.

1x1.trans - Praga - top 12 obiective turistice

O altă clădire reprezentativă din Staromestske Namesti este Biserica Maicii Domnului înaintea Bunei Vestiri (Chram Matky Bozí pred Tynem/Church of Our Lady before Tyn). Aceasta a fost terminată în secolul al XV-lea şi este construită în stil gotic târziu. Interiorul renascentist şi baroc al acestei clădiri este unul dintre cele mai bogate pe care le-am văzut în Praga, iar dacă te vei uita cu atenţie la cele două turnuri ale sale, vei observa că acestea sunt de dimensiuni diferite (cel mai solid reprezentând bărbatul, iar celălalt femeia). Tot în piaţa orasului vechi vei putea vedea Biserica Sf. Nicolae (Kostel Sv. Mikulase), Palatul  Kinsky şi impunătoarea statuie a lui Jan Hus.

3) Castelul din Praga (Prazsky Hrad)

Castelul din Praga este cel mai întins complex medieval din Europa având 570 metri lungime şi o suprafaţă de 7,28 de hectare şi reprezintă una dintre principalele atracţii din oraş. Eu am petrecut aici aproape o zi întreagă şi tot nu am reuşit să vizitez întregul complex. Cea mai impunătoare clădire din oraş este cu siguranţă Catedrala Sfintilor Vitus, Venceslav (Vaclav) şi Adalbert (Katedrála Svatého Víta, Václava a Vojtěcha). Pe cat de frumoasă este această catedrală, pe atât de puţin a durat vizita mea acolo. De ce? Pentru că era foarte multă lume înauntru, o mulţime de grupuri de turişti, fiecare cu ghizii lor, iar cine nu făcea parte dintr-un grup îşi făcea selfie-uri în fiecare colţ al catedralei… Era pur şi simplu obositoare atmosfera.

1x1.trans - Praga - top 12 obiective turistice

Daaar, cu toate acestea, clădirea mi s-a părut de-a dreptul impresionantă, iar vitrariile de o frumuseţe greu de descris. Zona este plină de clădiri, străzi, monumente şi grădini în care trebuie să petreci multe ore. Printre obiectivele de neratat din această parte a oraşului amintesc: celebra Straduţă de Aur (Golden Lane, Zlatá ulička), Biserica Sf. Nicolae, Mănăstirea Sf. Gheorghe, Noul Palat, Mănăstirea Strahov şi Palatul Regal.

1x1.trans - Praga - top 12 obiective turistice

4) Cartierul evreiesc (Josefov)

Odată unul dintre cele mai populate ghetouri din Europa, cartierul evreiesc din Praga este o zonă în care vei trăi niste emoţii destul de puternice. Vechiul cimitir evreiesc este cel mai vechi cimitir de acest gen din Europa. Acolo există peste 12 nivele de gropi şi peste 12.000 de plăci de mormânt. Plăcile sunt îngrămădite din cauza lipsei de spaţiu, iar florile lipsesc cu desăvarşire. Se spune că aici ar fi îngropaţi peste 100.000 de oameni. Sinagoga Veche-Nouă (Staronava synagoga) este cea mai veche sinagogă funcţională din Europa, fiind construită în anul 1270. În acelaşi timp această sinagogă este şi una dintre primele clădiri în stil gotic din Praga.

1x1.trans - Praga - top 12 obiective turistice

De vizitat ar mai fi Sinagoga Spaniolă, Statuia lui F. Kafka, Mănastirea Sf. Agnes, Muzeul Evreiesc şi Rudolfinumul. În contrast total cu poveştile triste care caracterizează acest cartier este chiar artera principală de aici: Parilska, care a fost transformată în zona 0 a magazinelor de lux.

5) Clementinum (Klementinum)

Complexul de clădiri istorice Clementinum se află foarte aproape de Piaţa Orasului Vechi. Acesta se poate vizita doar în prezenţa unui ghid. Complexul, fostă mănăstire şi şcoală iezuită, a fost terminat în anul 1723 şi reprezintă cel mai mare complex de clădiri după Castelul din Praga. Aici vei avea ocazia să vezi printre altele: Biblioteca Națională a Republicii Cehe, un observator, trei biserici şi capele mai mici. Cele mai frumoase componente ale ansamblului sunt: Capela oglinzilor – unde se organizează concerte de muzică clasică, aula barocă a bibliotecii – al cărei tavan reprezintă o adevărată bijuterie artistică, turnul de observaţie astronomică şi Biserica Sf. Salvator (Kostel Nejsvetejsiho Salvatora) .

1x1.trans - Praga - top 12 obiective turistice

6) Biblioteca Municipală din Praga

Toată lumea vizitează Biblioteca Municipală pentru a vedea construcţia neobişnuită din cărţi aflată în holul de la intrarea în clădire. Acest turn din cărţi suprapuse atrage imediat atenţia, Senzaţia pe care o ai când intri în “vortex” este fantastică (există o mică fereastră prin care poţi pătrunde în interiorul coloanei). Tot ce trebuie să faci este să priveşti în jos, în oglinda de la bază pentru a avea impresia că te afli într-un tunel fără de sfârşit. Pozele facute aici sunt de milioane 🙂 .

1x1.trans - Praga - top 12 obiective turistice

7) Vysehrad

Construit în secolul al X-lea, pe unul dintre dealurile oraşului, Vysehrad este un fort istoric. Cel mai important obiectiv turistic de aici este Biserica Sfinţii Petru si Pavel. Până la basilică ai de urcat câteva scări pe lângă ziduri vechi, de cărămidă ale fortificaţiei. Biserica are patru turle, două dintre ele se află în partea din faţă a bisericii, una în spatele bisericii, iar a patra în latura stângă a acesteia. În cimitirul de langă biserică se află înmormântate multe personalităţi istorice ceheşti, iar Rotunda Sfantului Martin din Vysehard este cea mai veche clădire din Praga.

1x1.trans - Praga - top 12 obiective turistice

8) Casa care dansează (Tancici dum)

Trebuie să o vezi ca să îţi dai seama de ce se numeşte aşa. 🙂 Se află aproape de malul râului Vltava şi a fost proiectată de către arhitecţii Vlado Milunic şi Frank Gehry. Lucrările au fost terminate în anul 1996 şi este sediul unei societăţi de asigurări, dar asta nu contează pentru nimeni. 🙂 Clădirea a fost denumită iniţial Fred and Ginger, după o celebră pereche de dansatori americani Fred Astaire şi Ginger Roberts.

1x1.trans - Praga - top 12 obiective turistice

9) Muzeul berii

Berea cehă este celebră în întreaga lume. Locuitorii Cehiei chiar i-au întrecut pe Germani în ceea ce priveşte consumul anual de bere pe cap de locuitor. Vei trece prin toată istoria acestui preparat atât de popular. Vei afla totul despre ingrediente, modul de fabricaţie şi vei avea parte şi de o degustare de bere. Ce poţi să îţi doreşti mai mult?

1x1.trans - Praga - top 12 obiective turistice

10) Muzeul Lego

Jucariile mele preferate au fost jocurile lego, care atunci când eram mică nu se găseau pe toate drumurile. Aşa că atunci când am aflat că există un muzeu Lego în Praga, mi-am zis că trebuie neapărat să merg şi acolo. Pentru o oră mi-am adus aminte de copilărie şi m-am bucurat de colecţiile impresionante care se găsesc acolo.

1x1.trans - Praga - top 12 obiective turistice

11) Muzeul Kafka

Muzeul Kafka se află chiar pe malul Vltavei şi este un muzeu dedicat celebrului scriitor ceh. Franz Kafka a trăit între anii 1883-1924 şi este unul dintre simbolurile cehilor. Muzeul prezintă detalii despre viaţa sa, operele sale, fotografii şi jurnale ale scriitorului. Muzeul este întunecat, sumbru, exact ca viaţa şi operele lui Kafka.

1x1.trans - Praga - top 12 obiective turistice

12)  Cea mai îngustă stradă (Vinarna Certovka)

Foarte aproape de muzeul Kafka se află şi cea mai îngustă stradă din Praga (U Luzickeho seminare). Această străduţă în scări are inclusiv semafoare montate pentru pietoni, pentru că 2 persoane care vin din sensuri opuse nu o pot traversa în acelaşi timp 🙂 (Strada Sforii din Braşov are 111 centimetri în cea mai îngustă zonă). Lăţimea străduţei pietonale este de doar 49, 6 centimetri, iar lungimea acesteia este de 9.7 metri. Cu această lăţime se află cu siguranţă în topul celor mai înguste străzi din lume .

1x1.trans - Praga - top 12 obiective turistice

Am părăsit Praga cu regretul că nu am avut timp să vizitez tot ce imi propusesem. În ciuda frigului, soarele ne-a însoţit o zi şi jumătate. Praga este un oraş în care stilurile arhitecturale se îmbină perfect, fără să deranjeze. Este un oraş plin de piatră cubică, catedrale, magazine cu cristale, statui, puncte de observaţie, muzee, clădiri bine întreţinute, este în general curat şi mi s-a părut şi destul de sigur. Mancarea nu m-a impresionat în mod deosebit, nu sunt nici un fan declarat al berii, dar mi-a plăcut cam tot ce am gustat. La finalul acestui city-break pot să spun că am adunat multe amintiri frumoase, iar Praga este un oraş pe care mi-ar plăcea să îl redescopăr cândva 🙂 .

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote

2 thoughts on “Praga – top 12 obiective turistice

  1. Laurentiu

    Cand mai vii, da de veste 🙂 Stau aici de 2 ani si descopar si eu aproape in fiecare zi lucruri noi

    Laurentiu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.