Un micuţ sat din judeţul Argeş adăposteşte una dintre cele mai vechi biserici rupestre din ţara noastră: Corbii de Piatră. Explicaţia numelui mănăstirii mi s-a parut a fi destul de interesantă: denumirea “Corbii de Piatră” ar putea să vină de la călugării îmbrăcaţi în veșminte negre care veneau la lăcaşul de cult săpat în acest bolovan imens. Monumentul, extrem de valoros, este unic în ţara noastră, te invit să afli mai jos de ce 🙂 .
Satul Jgheaburi
Unde se află mai exact această grotă cu o destinaţie aparte? Din drumul naţional (73C) ce leagă Câmpulung de Curtea de Argeş, se desprinde DJ 731, pe care chiar vara trecută am mers înspre Nucşoara, înainte de drumeţia către Moldoveanu. Dar, cum atunci am avut tot felul de peripeţii legate de cazare, tot ce îmi doream era să ajung cât mai repede acasă. Aşa că, obiectivele din satul Jgheaburi, Comunca Corbi, au rămas pe lista de “must visit”.
Anul acesta, am revenit oarecum în zonă, iar după drumeţia în masivul Iezer-Păpuşa, am făcut un popas în satul argeşean de pe malul Râului Doamnei. Blocul mare de gresie (peste 20 m) se vede chiar de pe şosea, iar indicatoare există, aşa că îţi va fi uşor să ajungi acolo. O parcare propriu-zisă nu există, dar strada Mănăstirii este suficient de lată pentru a putea parca acolo, chiar în apropierea lăcasului.
Mănăstirea Corbii de Piatră
După ce treci de micuţa poartă a mănăstirii, vei păşi pe lângă un paraclis de lemn cu o clopotniţă. După aceea, scara cu trepte de piatră şerpuieşte uşor prin curtea mănăstirii până când te duce chiar la baza zidului. Intrarea în biserică este minusculă. Inăuntru e linişte, răcoare, umeazeală. Nu seamană cu nici o biserică pe care am văzut-o până acum. Trebuie să mergi să o vizitezi ca să te convingi. De foarte mult timp se vorbeşte despre restaurarea acestui lăcaş de cult şi din păcate fondurile încă se lasă aşteptate.
Istoria lăcaşului de cult
Primele atestări documentare ale mănăstirii datează din anul 1512, dar se pare că lăcaşul de cult ar fi existat din timpuri şi mai vechi, istoricul C.D. Aricescu plasând-o tocmai în secolul al II-lea. Biserica a fost reînfiinţată de monahia Magdalena, mătuşa domnitorului Neagoe Basarab (1512 – 1521), iar acesta folosea trapeza (sala de mese a mănăstirii) ca tribunal.
La început hramul bisericii Corbii de Piatră a fost Adormirea Maicii Domnului, pentru ca după ce a fost transformată în biserică de mir, Sf Ap. Petru si Pavel să devină unic hram al bisericii, iar data de 29 iunie a devenit în prezent singurul moment pe an când aici are loc o slujbă. Biserica nu a fost niciodată restaurată, iar acest lucru se vede 🙁 …
Cu greu poţi desluşi ce reprezintă acum picturile: Bunavestire, Naşterea Domnului, Botezul Domnului, Schimbarea la faţă, Înălţarea Domnului printre altele. Cu toate acestea, datorită datării lor cu certitudine în prima parte a secolului al XIV-lea, Mănăstirea Corbii de Piatră este lăcaşul cu cea mai veche pictură din Ţară Românească. Despre valoarea picturii de aici specialiștii afirmă că este în cea mai pură tradiție bizantină.
O alta caracteristică cu totul şi cu totul deosebită a Bisericii Corbii de Piatră este existenţa a două altare pe un singur naos. Corbii de Piatră este astfel singura biserică de acest gen din România.
Căsuţa din povești
Nu pleca din satul Jgheaburi fără să vizitezi căsuţa albastră, cu o vechime de peste 100 de ani, situată chiar sub un bloc imens de piatră, la 5 minute de biserică. Aici a locuit mama Uţa, care din păcate a murit acum ceva vreme. Acum întâmpină vizitatorii fiica acesteia, extrem de prietenoasă și dornică să-ţi povestească tot felul de lucruri interesante despre acele locuri. Mama dânsei s-ar fi nascut chiar în acea casă, care a fost se pare dintotdeauna albastră 🙂 .
Interiorul căsuţei zici că e desprins din poveştile bunicilor mei. Iar dacă această căsuţă te va face să crezi că te afli într-un muzeu autentic al satului, grădina casei te va lăsa cu gura căscată… Uriași săpaţi în stâncă, bolovani, cascade, căpiţe de fan, toate fac din acest loc un tărâm magic. Dacă vrei să faci puţină mișcare și nu ai rău de înălţime, poţi urca (prin dreapta blocului de piatră) până la locul de unde începe să cadă apa de pe jgheabul de piatră. De acolo, de sus, priveliștea satului este fantastică!
Minunat
foarte frumos
Ma bucur tare mult ca iti place! 🙂