Sunt puţine ţări din Europa case se pot lăuda cu plaje mai spectaculoase ca cele ale Italiei. Chiar și aici, în patria pastelor și a pizzei, sunt multe zone în care combinaţia de ape cristaline-case colorate-stânci abrupte este destul de obișnuită. Poate cea mai frumoasă dintre acestea este Coasta Amalfi, un loc perfect pentru un city break prelungit sau o vacanţă în toată regulă. Haideţi să vă povestesc cum a fost experienţa mea acolo.
Prima oprire: Napoli
Mai toată lumea care vrea să viziteze Coasta Amalfi, face o primă oprire la Napoli. Practic aici se află cel mai apropiat aeroport de Coasta Amalfi. Știu că parerile despre Napoli sunt împărţite. Eu pot să spun (fără să stau prea mult pe gânduri): Napoli este un oraș pur și simplu încântător! Nu e perfect, nu e sclipitor de curat, lumea e agitată și gălăcioasă, dar cred că toate acestea îl fac extrem de interesant. Plus că aici vei putea să mănânci cea mai bună pizza din lume! 🙂
Vietri sul Mare
Vietri sul Mare a fost primul orășel de pe coasta Amalfi în care ne-am oprit. Întreaga zonă este renumită pentru producţia de ceramică, dar Vietri sul Mare este un fel de capitală a regiunii în ceea ce privește arta ceramicii. Această tradiţie datează încă din secolul al 15-lea, iar astăzi, pe lângă multitudinea de magazine de specialitate din centrul orașului, vei putea să vizitezi și o fabrică locală.
Farfurii, vaze, platouri, lustre, chiuvete, decoraţiuni – în Vietri sul Mare vei găsi tot îţi trece prin cap (și chiar mai mult!). Din păcate toate acestea sunt destul de grele și voluminoase, așa că m-am întors acasă doar cu 2 platouri, care îmi plac atât de mult încât mi-e și teamă să le folosesc…
Dacă te oprești în Vietri sul Mare, trebuie neapărat să mergi să vezi căsuţa colorată din Marina di Vietri. Nu știu dacă are un nume, dar găsisem o imagine cu aceasta pe net și mi s-a părut extrem de interesantă. Ajunși în Vietri sul Mare am început să cerem indicaţii pentru a ajunge acolo. Dar ce crezi? Ni s-a spus inclusiv că nu este adevarată, și că e editată în Photoshop. 🙂 Desigur că nu m-am lăsat și în cele din urmă am reușit să găsim pe cineva care chiar știa unde se află. Așadar, pot să confirm că acest loc este cât se poate de adevărat! 🙂
Minori
Auzisem de Minori de la Gennaro Contaldo, fiind locul de unde provine simpaticul chef italian. Dacă vrei să vizitezi un oraș care nu și-a pierdut deloc din autenticitate, Minori e locul în care trebuie să mergi. Minori este destul de renumit printre pasionaţii de gastronomie, căci istoria orașulului este strâns legată de cea a pastelor făinoase. Specialitatea locală o reprezintă scialatielli, și se găsește prin mai toate restaurantele din zonă.
Pentru câ după niște paste delicioase merge întotdeauna și ceva dulce, îţi recomand să te oprești la Sal de Riso, o cofetărie/patiserie/cafenea renumită în zonă. O să fie greu să alegi doar o singură prăjitură, așa că pregătește-te să încerci mai multe sortimente. Un “must-try” este Delizie Al Limone Amalfitano, un pandispan cu cremă de lămâie. Un deliciu!
Amalfi
Poate pe nedrept aflat în umbra celebrului Positano, Amalfi este cu nimic mai prejos decât acesta. De altfel, nu este deloc întâmplător că întreaga coastă îi poartă numele. Amalfi m-a cucerit în primul rând prin catedrala impunătoare din centrul orașului.
Părţi ale catedralei datează din secolul al 9-lea, iar construcția pe care o putem admira astăzi datează din secolul al 13-lea. Clădirea este una extrem de interesantă prin mixul de elemente arhitecturale ce o caracterizează: arabe, gotice, romanice, renascentiste, baroce. Recomandarea mea: ia un loc pe una dintre cele 62 de trepte din faţa catedralei, privește în jur și încarcă-te cu energia pozitivă care izvorăște din acel loc.
Positano
Positano este cel mai popular loc de pe Coasta Amalifi. Acest sat este practic un munte de case colorate ce par să se prăbușească în mare. Nu am stat foarte mult timp în Positano, doar cât am servit prânzul la Restaurantul La Cambusa. Aici am mâncat niște fructe de mare atât de bune încât am și uitat să le fotografiez…
Positano nu prea mai are aerul satului pescăresc de altă dată. Acesta a devenit acum un loc foarte “posh”, unde oameni din toată lumea vin să descopere “la dolce vita”. Positano a devenit atât de extravagant, încât aici a fost inventat un nou stil de modă, caracterizat prin materiale ușoare, în culori Mediteraneene. Preţurile? Destul de inaccesibile, desigur!
Și multe altele…
Din păcate timpul pe care l-am petrecut pe Coasta Amalfi a fost destul de limitat. Mi-am promis că mă voi intoarce aici pentru că îmi doresc tare mult să vizitez: Ravello, Salerno, Insula Capri, Fiordo di Furore si Cetara. Altceva la care mă gândesc serios este să combin o nouă călătorie în zona Almalfi cu vizitarea câtorva localiţăti aflate oarecum în apropiere: Matera, Alberobello, Polignano a Mare și Bari. Oricum sudul Italiei este binecuvântat cu o mulţime de zone spectaculoase, așa că revenirea aici este aproape sigură! 🙂
Detaliile logistice
Pentru a putea vizita cât mai multe locuri de pe Coasta Amalfitana și pentru a nu depinde de programul strict al organizatorilor de tururi, ar fi bine să închiriezi o mașină. Există o singură șosea (destul de îngustă) care leagă localităţile între ele, iar serpentinele sunt nelipsite! Ideal ar fi și dacă ai putea evita acest drum în weekendurile din perioada sezonului cald. Atunci se creează niște cozi interminabile de mașini, iar locurile de parcare devin inexistente. Cu toate acestea, peisajul este unul de vis: mai tot timpul vei vedea marea pe o parte, iar pe cealaltă parte culturi întinse de lămâi. Rareori mi-a fost dat să văd un peisaj mai frumos!
Eu am fost cazată în Agropoli, un orășel liniștit, aflat la o oră depărtare de Salerno. E o variantă excelentă pentru a scăpa un pic de nebunia de pe Coasta Amalfi. Plus că și preţurile de aici sunt mult mai accesibile. Din Napoli până în Agropoli există destul de multe trenuri directe. Acestea parcurg distanţa dintre cele două localităţi într-o oră și jumătate. Mașina am închiriat-o de la o companie locală (Autonoleggio Agropoli Rent). Biroul acesteia se află chiar vis-a-vis de gară, deci o găsești foarte ușor. Ca și cazare îţi recomand 2 apartamente extrem de curate și decorate cu foarte mult bun gust (link 1 și link 2).
În cazul în care nu ţi-ai dat seama până acum: Coasta Amalfi nu este pentru amatorii vacanţelor pasive. În primul rând, în sezon, plajele mici de aici sunt extraordinar de aglomerate. Așa că cel mai bine ar fi să combini momentele de relaxare cu cele în care să explorezi în amănunt localităţile cochete, dar să lași timp și pentru niște experienţe culinare cum numai în Italia poţi să ai! 🙂