Dublin – un city break în capitala Irlandei

Anul trecut ne-am gândit să petrecem revelionul în altă ţară. Cum biletele de la Londra spre Irlanda sunt destul de accesibile mai tot timpul, Dublin a fost câștigătorul detașat.

1x1.trans - Dublin - un city break în capitala Irlandei

Recunosc că nu aveam așteptări prea mari de la acest oraș. De fapt, Dublin nici nu cred că intra în topul primelor 10 orase pe care imi doream să le vizitez în viitorul apropiat. Și totuși, capitala Irlandei m-a facut să mă intreb: oare de ce nu am ajuns mai demult acolo…?

Puburile din Dublin

 

Unul dintre simbolurile orașului este celebrul Temple Bar. Încă din 1840 pubul este punctul cel mai fierbinte al capitalei irlandeze, este centrul distracţiei și locul în care mai toti turiștii își încep aventura în acest oraș vibrant. Zona în sine a luat denumirea de Temple Bar, și deși este un paradis al petrecăreţilor, reprezintă totodată și cartierul cultural al Dublinului.

1x1.trans - Dublin - un city break în capitala Irlandei

Un alt pub care merită o vizită este Brazen Head, cel mai vechi din Irlanda. Acesta datează din 1198!! La Brazen Head mâncarea a fost delicioasă, atmosfera a fost una extrem de plăcută, iar decoraţiunile interioare erau chiar deosebite. Din câte am înţeles, serile poţi asista și la concerte de muzică tradiţională irlandeză – cred că ar fi o experienţă interesantă!

1x1.trans - Dublin - un city break în capitala Irlandei

 

Colegiul Trinity

 

Dacă simţi nevoia să fugi un pic din agitaţia care caracterizează zona Temple Bar, Colegiul Trinity este locul perfect pentru acest lucru. Curţile interioare ale colegiului sunt niște oaze de liniște, deși Colegiul Trinity este o atracţie turistică extrem de populară. Piesa de rezistenţă a Colegiul Trinity este Biblioteca Veche (Old Library). În afara faptului că aceasta este printre cele mai frumoase biblioteci din întreaga lume, aici poţi să vezi “Book of Kells”. Acesta este un manuscris latin al celor 4 Evanghelii și este considerat cel mai preţios exemplu de artă celtică. Long Room este cea mai spectaculoasă încăpere din Old Library și te va lăsa fără cuvinte, sunt sigură! Aici nu trebuie să ratezi harpa Brian Boru, aceasta a devenit un simbol naţional, alături de celebrul trifoi. 🙂

1x1.trans - Dublin - un city break în capitala Irlandei

Castelul Dublin

 

Castelul Dublin nu impresionează prea mult prin arhitectură, nefiind o clădire medievală. Acesta a fost afectat în secolul al XVII-lea de un incendiu, așa că după aceea a fost reconstruit în stil georgian. Ți se va părea probabil că ansamblul Dublin Castle seamănă mai mult cu un colegiu decât cu un centru al regalităţii. Dacă vrei, poţi vizita aici curtea principală interioară, iar într-un tur organizat poti admira și Apartamentele Oficiale.

1x1.trans - Dublin - un city break în capitala Irlandei

Chiar în spatele castelului se găsește Dubh Linn Garden. Aceasta este o grădină circulară, care se întinde pe locul lacului negru (“dubh linn”), de unde se trage și denumirea orașului. De aici poţi să admiri și partea mai colorată a castelului, care mi-a adus un pic aminte de Palatul Pena din Sintra.

1x1.trans - Dublin - un city break în capitala Irlandei

 

Un oraș colorat

 

Dublin este un oraș colorat la propriu și la figurat. Oamenii de aici par să aibă o altă filozofie de viaţă, iar voia bună îi caracterizează pe mai toţi. E adevărat că pe acolo se consumă la greu bere și whiskey, dar nu am putut să nu remarc cât de prietenoși și calzi sunt irlandezii.

Pomenisem mai sus despre cât de colorat este exteriorul castelului, dar aceasta nu este singura pată de culoare a orasului. De exemplu, în zona Merrion Square se află o mulţime de clădiri în stil georgian, cu uși vopsite în culori aprinse. Aceste uși colorate au devenit chiar un simbol al orașului Dublin, și poţi vedea câteva și pe lângă Christ Church Cathedral.

1x1.trans - Dublin - un city break în capitala Irlandei

 

Dacă vei vizita Dublin în perioada sărbătorilor, probabil clădirea Custom House o să fie luminată într-un mod destul de original. Rareori am vazut un iluminat nocturn mai frumos ca acela. În apropiere de Custom House se află Podul Samuel Beckett, cunoscut drept Podul Harpă. Acesta oferă un spectacol destul de interesant la căderea nopţii.

1x1.trans - Dublin - un city break în capitala Irlandei

Ce catedrale se pot vizita în Dublin

 

Apropo de catedrale, în Dublin există câteva lăcașuri de cult spectaculoase care trebuie incluse neapărat în intinerariul tău. Mie mi-a placut cel mai mult la Christ Church Cathedral, poate și pentru că mi s-a părut fascinant podul care face legătura între catedrală și clădirea muzeului Dublinia de peste drum. Catedrala St Patrick este însă cel mai mare lăcaș de cult din Irlanda. Se spune că aceasta marchează locul izvorului în care au fost botezaţi primii creștini irlandezi.

1x1.trans - Dublin - un city break în capitala Irlandei

Muzeele orașului

 

Pe data de 1 ianuarie eram pregătită să îmi petrec ziua luând la pas străzile orașului Dublin. Am ieșit la plimbare destul de devreme, așa că dupa 30 de minute deja îngheţasem un pic. Prin urmare, m-am bucurat să văd că muzeul Dublinia era deschis. Acesta este un muzeu dedicat Dublinului din perioada vikingă și medievală. În Dublinia vei afla o mulţime de informaţii despre istoria acestui oraș și a locuitorilor săi, plus că expoziţiile sunt extrem de interactive.

1x1.trans - Dublin - un city break în capitala Irlandei

Celălalt muzeu pe care l-am vizitat pe 1 ianuarie a fost Galeria Naţională a Irlandei. Recunosc că nu am petrecut foarte mult timp acolo pentru că am intrat cu destul de puţin timp înainte de ora de închidere. Chiar și așa, am reușit să văd câteva opere valoroase aparţinând lui Pablo Picasso, Diego Velázquez, Rembrandt, Monet și El Greco, pe lânga cele ale pictorilor irlandezi .

1x1.trans - Dublin - un city break în capitala Irlandei

Alte informaţii utile

 

Foarte aproape de Temple Bar se află celebrul Ha’Penny Bridge, care datează din 1816. Mie mi se pare un pic exagerată paralela următoare, dar multe persoane spun că acest pod are un aer veneţian. Oricum ar fi, Ha’Penny are un design foarte frumos, iar noaptea o traversare a râului Liffey pe aici poate fi super romantică. Povestea numelui acestui pod e destul de interesantă: fiecare persoană care voia să traverseze râul pe pod, trebuia să plătească o taxă de jumătate de penny (halfpenny). Din fericire, taxa a fost eliminată după aproximativ 100 de ani de la inaugurare, în 1919 – a durat ceva totuși… 🙂

1x1.trans - Dublin - un city break în capitala Irlandei

Obiectivele din orașul Dublin nu se află la foarte mare distanţă unele de altele, așa că nu a fost nevoie să folosesc vreun mijloc de transport prin oraș. Deși îmi doream foarte mult, nu am reușit să vizitez Închisoarea Kilmainham Gaol și Parcul Phoenix. Acestea se află puţin mai departe de centrul orașului si probabil ar fi indicat să mergi acolo cu un autobuz.

Un alt loc în care nu am reușit să ajung este Guiness Storehouse. Guiness este probabil cea mai cunoscută marcă irlandeză din lume și, dacă ar fi să mă întorc la un moment dat în Dublin, sigur nu aș rata această experienţă. În aceeași categorie intră și Jameson Old Distillery. Jameson este cel mai cunoscut whiskey irladez, iar dacă vizitezi muzeul vei afla care este povestea din spatele acestui brand de succes.

1x1.trans - Dublin - un city break în capitala Irlandei

Chiar dacă nu ești genul care să meargă la shopping în vacanţe, îţi recomand centrul comercial St Stephen’s Green, arată superb, imită o seră uriașă și este decorată încântător în perioada sărbătorilor.

Dublin nu are acea aură turistică ce caracterizează multe capitale europe, dar sunt sigură că te va cuceri prin zbuciumul zonelor centrale, atitudinea caldă a locuitorilor săi și prin detaliile deosebite ale clădirilor și monumentelor de aici.
1x1.trans - Dublin - un city break în capitala IrlandeiD

 

1x1.trans - Dublin - un city break în capitala Irlandei

1x1.trans - Dublin - un city break în capitala Irlandei

5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.