Edinburgh – prima călătorie în Scoţia

De când m-am mutat în Marea Britanie am visat să ajung în Scoţia. Iată că anul acesta visul mi s-a împlinit și am avut parte de un city break minunat în Edinburgh. Capitala Scoţiei este un oraș învăluit în eleganţă și romantism. Timp de 3 zile ne-am bucurat de un soare extrem de prietenos, la care nici nu îndrăzneam să visăm. Poate și vremea superbă a făcut ca Edinburgh să mi se pară unul dintre cele mai spectaculoase orașe pe care le-am vizitat până acum în Marea Britanie.

1x1.trans - Edinburgh - prima călătorie în Scoţia

Edinburgh – un oraș “vulcanic”

 

Orașul Edinburgh a fost întemeiat pe vatra unui fost vulcan și la fel ca Roma este construit pe 7 coline. În timp, acesta a evoluat de la o comunitate restransă, care locuia pe Castle Rock, la al doilea oraș ca mărime din Scoţia, după Glasgow.

Noi am vizitat Edinburgh la sfârșitul lunii aprilie, când orașul era îmbrăcat în hainele vesele ale primăverii. Dacă vei merge în aceeași perioadă, îţi recomand o plimbare prin Princess Street Gardens. Nu cred că am văzut vreodată mai multe narcise pe metru pătrat ca aici. 🙂

1x1.trans - Edinburgh - prima călătorie în Scoţia

Pentru cea mai frumoasă priveliște asupra orașului, poţi să mergi pe Calton Hill sau, în cazul în care ai mai mult timp la dispoziţie, urcă până la Arthur’s Seat. Dacă ai noroc de o zi perfect senină, vei vedea de acolo Marea Nordului.

1x1.trans - Edinburgh - prima călătorie în Scoţia

Edinburgh este un oraș minunat din punct de vedere arhitectural. Cele mai interesante străzi din oraș mi s-au părut: Royal Mile, Cockburn Street, Princes Street, Circus Lane și Victoria Street. Edinburgh este și un oraș cu multe clădiri deosebite: Parlamentul Scotian, Palatul Regal Holyrood, Castelul Edinburgh, Catedrala St.Giles, The Writer’s Museum sau The Balmoral. Toate acestea fac din Edinburgh un oraș impresionant, colorat și vibrant, iar oamenii de aici par să aibă tot timpul zâmbetul pe buze. Să fie oare de la whisky? 🙂

1x1.trans - Edinburgh - prima călătorie în Scoţia

Cafeneaua Elephant House din Edinburgh este locul în care au luat naștere cărţile Harry Potter. Așa că nu e deloc surpinzător faptul că scriitoarea J.K. Rowling a folosit numele unei persoane reale, a cărei piatră funerară se află in cimitirul Greyfriars Kirk, pentru a crea unul dintre cele cele mai importante personaje ale seriei: Tom Riddle (Voldermort).

1x1.trans - Edinburgh - prima călătorie în Scoţia

Cele mai “instagramabile” locuri din Edinburgh

 

Dacă vrei să fotografiezi locuri care să strângă multe “inimioare” pe Instagram, atunci trebuie să vizitezi în primul rând New College, aparţinând Universitaţii din Edinburgh. Intrarea în curtea interioară este gratuită, dar aș fi fost dispusă să și plătesc pentru priveliștea aceasta:

1x1.trans - Edinburgh - prima călătorie în Scoţia

Ca să ajungi imediat de la New College la Royal Mille, poţi folosi Milne’s Court. Îţi recomand acest pasaj îngust pentru niste poze cu un vibe urban original:

1x1.trans - Edinburgh - prima călătorie în Scoţia

Cea mai pitorească priveliște a Castelului se obţine dacă mergi în zona “the Vennel”. Aceasta reprezintă de fapt niște scări care fac legătura intre Grassmarket și Lauriston Place:

1x1.trans - Edinburgh - prima călătorie în Scoţia

Candidată serioasă la titlul de “cea mai frumoasă casa din Edinburgh” este minunăţia din poza de mai jos. Aceasta se află in zona Stockbridge, iar adresa este 33 NW Circus Place.

1x1.trans - Edinburgh - prima călătorie în Scoţia

Dean Village

 

Un loc care nu trebuie ratat dacă ajungi în Edinburgh este Dean Village. Acesta se află la mai puţin de 15 minute de mers pe jos de centrul vechi. Totuși, sper să alegi varianta ocolitoare pentru a ajunge aici, traversând Dean Private Gardens. Intră pe partea dinspre Stockbridge Market, iar după o plimbare de 10-15 minute, de-a lungul râului Water of Leith, vei avea impresia că ai călătorit în timp și ai nimerit în secolul al XIX-lea. Dean Village este o zonă rezidenţială, așa că dacă ești în căutarea unei oaze de liniște după o zi obositoare, acesta este locul ideal pentru așa ceva!

1x1.trans - Edinburgh - prima călătorie în Scoţia

Camera Obscura și Lumea Iluziilor

 

Când am fost la o librărie din Cambridge pentru a cumpăra o carte despre Edinburgh, domnișoara de la casă m-a întrebat dacă merg acolo pentru prima oară. I-am răspuns că da, iar ea mi-a zis: “Bine, atunci trebuie neapărat să vizitezi Camera Obscura and World of Illusions. Este cel mai tare loc posibil!”. Nici că am putut să ignor această recomandare. Deși pretul biletului nu este tocmai mic – 15.5 lire/adult, experienţa a meritat toţi banii. Este un loc în care copii, dar și adulţii se vor distra pe cinste. Nu vreau să ofer prea multe detalii despre ce vei găsi înăuntru, dar pot să îţi spun că cea mai tare senzaţie am trăit-o în tunelul luminos – atenţie, acesta nu este recomandat persoanelor sensibile!

1x1.trans - Edinburgh - prima călătorie în Scoţia

Specialitaţi culinare și whisky

 

Cele mai renumite preparate tradiţionale sunt: haggis – un preparat pe bază de organe, broth – o supă crema de miel sau oaie si stovies – mâncare de cartofi și legume. Dacă ajungi în Scoţia trebuie neapărat să mănânci și o friptură de vită. Carnea de vita de aici este renumită pentru frăgezimea sa. În cazul în care vrei să încerci și un alt tip de gastronomie, îţi recomand restaurantul chinezesc The Golden Dragon. Iar pentru un brunch delicios poţi să mergi la Brandon’s of Canonmills, un local cu o atmosferă tare faină.

1x1.trans - Edinburgh - prima călătorie în Scoţia

Când te gândești la Scoţia, printre primele lucruri care îţi vin în minte este cu siguranţă și whisky-ul. Scoţienii şi irlandezii au pus bazele acestei băuturi, iar o vizită în Edinburgh fără a încerca un single malt este de neimaginat. Pasionatii adevărati pot vizita și The Scotch Whisky Experience. Aici ai ocazia să afli mai multe despre istoria acestei băuturi rafinate și să vezi cea mai mare colecţie de sticle de whisky din lume: nu mai puţin de 3,384 de exemplare.

Cazare și transport

 

Zborul de pe Aeroportul Stansted până la Edinburgh a durat doar o oră și un sfert. Așa că până să ne dezmeticim după o dimineaţă agitată, am și ajuns pe tărâm scoţian. Fiind o gașcă de 4 persoane, a fost destul de avantajos să luam taxiul până la apartamentul unde urma să fim cazaţi pentru 2 nopţi. Apropo de cazare, chiar îţi recomand 38 Broughton Road Apartment – este curat, intim și foarte aproape de centrul orașului. 

1x1.trans - Edinburgh - prima călătorie în Scoţia

E bine de știut că Edinburgh se poate vizita la pas, nu are sens să apelezi la transportul în comun sau taxiuri pentru a ajunge la cele mai importante obiective turistice. Așa că dacă ai niște încălţări comode, o pelerină de ploaie și sete de cunoaștere, poţi să stai liniștit: ai toate ingredientele pentru un city break reușit în capitala Scoţiei!

1x1.trans - Edinburgh - prima călătorie în Scoţia

În cazul în care ajungi cu mult timp înainte de ora check-in-ului, sau dacă la întoarcere ai un zbor de seară, îţi poţi lăsa bagajele într-unul dintre spaţiile pentru depozitare din Edinburgh Bus Station (Edinburgh EH1 3DQ). Este o locaţie destul de centrală și din câte ţin minte preţul era destul de avantajos (intre 5 și 8 lire).

Planuri de viitor

 

Cam atât despre Edinburgh, sper că am reușit să îţi transmit măcar o parte din farmecul deosebit al acestui oraș. Eu de abia aștept să revin în Scoţia pentru un tur al castelelor și al lacurilor, și de ce nu, poate cu o oprire din nou în Edinburgh. 🙂

1x1.trans - Edinburgh - prima călătorie în Scoţia 1x1.trans - Edinburgh - prima călătorie în Scoţia 1x1.trans - Edinburgh - prima călătorie în Scoţia 1x1.trans - Edinburgh - prima călătorie în Scoţia 1x1.trans - Edinburgh - prima călătorie în Scoţia 1x1.trans - Edinburgh - prima călătorie în Scoţia 1x1.trans - Edinburgh - prima călătorie în Scoţia

5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

One thought on “Edinburgh – prima călătorie în Scoţia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.