România în 2015

La începutul fiecărui an mintea mea este ocupată cu toate destinațiile din România pe care nu am reușit să le văd în anii precedenți. De la an la an lista se tot mărește, iar timpul pe care îl am la dispoziție, din păcate, rămâne același! Planurile mele de călătorie pentru 2015 sunt destul de îndrăznețe, mai ales pentru că anul trecut am bifat câteva destinații mult visate. Așa că anul acesta voi încerca să aspir și mai sus! Pentru mine lunile de iarnă/primăvară sunt destul de lipsite de activitate pentru că încerc să evit cât se poate de mult frigul și zăpada…

Inceputul sezonului de călătorii

De obicei, sezonul călătoriilor mele începe în luna mai. Atunci aleg în principiu un traseu nu foarte dificil, pentru că după o iarnă lungă nu mă pot lăuda cu o condiție fizică excelentă. Anul acesta 1 mai va pica într-o zi de vineri, ceea ce înseamnă că vom avea un week-end prelungit fără să sacrificăm vreo zi de concediu. Poza de mai jos m-a facut să mă hotărăsc asupra obiectivului. Cabana Mălăiești din Bucegi are parte de o amplasare uimitoare iar varianta de traseu la care m-am gandit este: Râșnov (885 m) – Poiana Mălăiești (1300 m) – Cabana Mălăiești (1720 m) (durata totală: aproximativ 5 ore).

De foarte mult timp îmi doresc să imortalizez pajiștile montane îmbrăcate în rozul vesel al bujorului de munte (rhododendron). Luna iunie este cea în care ne putem bucura de acest spectacol minunat, însă din câte am înțeles perioada „de vârf” ține destul de puțin și poate să difere de la un masiv la altul. Rămâne să ne bazăm un pic și pe noroc! Ciucașul cred că va fi alegerea perfectă pentru această experiență mult așteptată.

Cel mai mare lac glaciar din România

Nu poate să treacă vara fără să ajung și la un lac glaciar. În luna iulie cred ca ar fi momentul perfect să trec în „palmaresul” meu de călător cel mai mare lac glaciar din România: Lacul Bucura. Acesta se găsește în Parcul Național Retezat, este situat la o altitudine de 2040 metri în Căldarea Bucura, sub Vârful Peleaga şi Şaua Bucurei si are o suprafață de 8,9 ha. Din câte am citit cel mai ok ar fi să mergi cu mașina până în Poiana Pelegii, iar de acolo până la lac ar fi un drum de aproximativ 2-3 ore. De la Lacul Bucura se mai poate ajunge în 2 ore la Vârful Peleaga, 2508 m! În acest caz, cel mai probabil va trebui să dormim o noapte la cort. Trebuia să vină și acest moment, doar au trecut 4 ani de la ultima experiență cu cortul.

Anul acesta mi-am propus să ajung și în Valea lui Stan. Imaginile pe care le-am vazut cu acest traseu sunt incredibile. Este asemănător cu cel de la 7 Scări, dar la un nivel pentru „avansați”. Este extrem de spectaculos, mai lung și începe undeva înainte de Barajul Vidraru. Traseul este marcat și amenajat cu scări și cabluri sigure. Singurul lucru de care vom depinde va fi vremea… Este indicat să mergi într-o perioadă cu precipitații cât mai puține pentru că unele porțiuni trebuie traversate prin apă.

Provocarea anului

După o vară întreagă de mișcare îndrăznesc să visez la cel mai înalt vârf din România. Așa că la începutul lunii septembrie vreau să urc pe Vârful Moldoveanu, 2544 m. Incă nu m-am hotărât care ar fi cea mai bună variantă. Trebuie să mă mai documentez, dar aștept și sugestiile voastre!

Acestea sunt traseele pe care mi le-am propus anul acesta, sper din suflet să reușesc să le bifez pe toate!

În afara de drumețiile montane, pe lista de „must/might visit in 2015″ am trecut și Viscri, Mănăstirea Cisterciană de la Cârța, Rezervația de bujori de la Greci (Munții Macinului), Cetatea Slimnic din jud. Sibiu, Mănăstirea rupestră de la Șinca Veche din jud. Brasov.

Abia astept să împărtășesc cu voi poveștile călătoriilor de anul acesta. Se anunță un 2015 aglomerat și extrem de intents!

Cu drag,

Ioana

Sursa foto: Cover image-ul cu Lacul Bucura a fost preluat de pe blog-ul La munte

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.