Se poate spune că mi-am facut deja un obicei în a-mi planifica vacanţele la începutul fiecărui an. Mi-am dat seama că astfel șansele de realizare cresc considerabil 🙂 . Am întocmit mai jos o listă scurtă a locurilor din România pe care îmi doresc să le vizitez în 2016:
1) O să încep în primul rând cu Valea lui Stan, care de câţiva ani se tot găsește pe astfel de liste. Traseul este extrem de spectaculos, destul de lung, începe undeva înainte de Barajul Vidraru, este marcat și amenajat cu scări și cabluri sigure. Vremea joacă un rol important atunci când alegi să traversezi Valea lui Stan, iar până acum prognoza meteo nu a fost deloc de partea mea. Poate anul acesta voi avea mai mult noroc…
2) Dobrogea este o destinaţie la care visez de ceva vreme. Istoria a lăsat acestui vechi colţ al ţării noastre multe comori arheologice, iar cetăţile Histria și Enisala sunt printre cele mai importante ruine de acolo. Tot aici se găsesc și cei mai vechi munţi ai ţării noastre, Munţii Măcin, chiar dacă înălţimea lor nu depășește 467 m (Vârful Țuțuiatu). Dacă voi reuși să ajung în luna mai aici, sigur voi face o oprire și la Rezervaţia de bujori de la Greci. Bineînţeles, Delta Dunării se află în topul obiectivelor care trebuie vizitate în Dobogea 🙂 .
3) Poate 2016 este anul în care voi reuși să ajung pentru prima oară și în Iezer-Păpușa, cu obiectiv final Vârful Păpușa 2391 m. Din câte am înţeles se poate înnopta la Cabana Cuca, aflată la 1 ora și ceva depărtare de Cabana Voina. De acolo până la Vârful Păpușa sunt cam 8 ore dus-întors. Mi-aș dori să fac acest traseu în luna iunie, când va fi sezonul rhododendronului.
4) În toamna anului 2014 ajungeam pentru prima oară în Maramureș. Am stat însă doar câteva zile, iar vremea nu a ţinut deloc cu mine, așa că mă gândesc destul de serios să revin aici pentru o plimbare cu Mocăniţa, pentru a vizita cea mai înaltă cascadă din România: Cascada Cailor. Munţii Rodnei ar reprezenta din nou alegerea perfectă pentru niște trasee cu peisaje de vis. M-am gândit de data aceasta la varianta: La Vâltoare – Lacul Lala Mare – Lacul Lala Mică – Şaua Inăuţului – Vf. Ineu (2279m) – La Vâltoare. Durata totală a traseului ar fi cam de 8 ore, iar diferenţa de nivel de aproape 1000 m.
5) Dacă aș ajunge din nou în Maramureș tare mult mi-ar plăcea să vizitez și regiunea învecinată: Bucovina. Albastrul de la Mănăstirea Voroneţ, Cetatea de Scaun a Sucevei, ale cărei lucrări de restaurare au fost finalizate anul trecut, Mănăstirea Putna, unde se odihnește Ştefan Cel Mare, Muzeul Oului din Vama, sunt doar câteva din locurile care trebuie musai vizitate în Bucovina.
6) Acum foarte mulţi ani am stat câteva zile în staţiunea Durău din judeţul Neamţ. Am rămas oarecum cu regretul că atunci nu am urcat pe Vârful Toaca, 1904 m. În ceea ce privește perioada, mă gândeam să merg în Ceahlău la începutul lunii august, poate voi avea noroc să fiu acolo când apare “misterioasa” piramidă formată de umbra vârfului.
7) Cheile Vârghișului: a fost suficient să văd niște fotografii cu aceste chei din judeţul Covasna pentru a le trece pe lista de “must visit”. A fost dragoste la prima vedere! 🙂 Cel mai spectaculos loc din chei mi s-a părut a fi Gaura Tătarilor, care îmi aduce un pic aminte de Nările din Cheile Sohodolului.
8) Cetetea Saschiz se află la 30 de minute de mers de centrul localităţii cu același nume și a fost ridicată pe ruinele unei fortificaţii romane. Saschiz se află pe șoseaua ce face legătura dintre Brașov și Sighișoara, iar cetatea veghează asupra micuţei localităţi de la înălţime. Nu trebuie ocolită nici biserica din centrul localităţii, aceasta fiind înscrisă în patrimoniul UNESCO.
9) Pentru al treilea an la rând aș vrea să ajung în Făgăraș la sfârșitul lunii august sau în prima săptămâna din septembrie. Cred că această perioadă îmi poartă noroc când vine vorba despre drumeţiile în masivul cu cele mai înalte vârfuri din ţara noastră. Astfel, în 2016 îmi propun să pun piciorul pentru prima dată pe Vârful Negoiu, al doilea ca înălțime în România, 2535 m.
O să mă opresc la locul 9 și voi lăsa a zecea poziţie pentru: … calătoriile neplanificate! Pentru că, de cele mai multe ori, întâmplările neprevăzute sunt și cele mai frumoase 🙂 .
Surse foto:
4) Mocăniţa https://www.flickr.com/photos/tuscanss/8329370155a
5) Cetatea de scaun a Sucevei:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cetatea_de_Scaun_a_Sucevei_si_Pod.jpg
6) Vârful Toaca: http://www.centruldepelerinaj.ro/pelerinaj/schimbarea-la-fata-pe-muntele-ceahlau-0
7) Cheile Vârghișului: http://www.hailabord.ro/2012/06/cea-mai-infricosatoare-pestera-in-care.html
8) Cetatea Saschiz: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cetatea_Taraneasca_de_la_Saschiz_12.jpg
Pe Negoiu vreau și eu că nu am fost niciodată. La fel și în Măcin, Maramureș…avem atâtea locuri superbe 🙂
Așa este, lista destinațiilor pe care țara noastră le oferă este extrem de generoasă! Îți doresc să ajungi în toate locurile la care visezi! 🙂
Bucovina… iti recomand cu placere Voronet, Mrea Sucevita, Putna(urca si pe dealul unde e scris Stefan), Moldovita, Arbore, Cetatea de Scaun(recomand urcarea scarilor pana la statuia lui Stefan cel Mare), mrea Dragomirna
Mulțumesc foarte mult pentru recomandări! Sper din suflet să ajung în toate aceste locuri minunate! 🙂