Vulcani noroioși sau o călătorie pe altă planetă?

Vulcanii noroioși reprezintă probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic al județului Buzău. Iar dacă ar fi să facem un top 10 al celor mai interesante obiective din țara noastră, aceștia și-ar găsi cu siguranță un loc în primele 5.

1x1.trans - Vulcani noroioși sau o călătorie pe altă planetă?

De două ori am avut ocazia să petrec câteva zile în județul Buzău și de fiecare dată am ales să vizitez și Vulcanii Noroioși. Aceștia au aceeași structură ca aceea a unor vulcani adevarați, în interiorul lor producându-se procese similare, însă produsul de erupție, forma și dimensiunea acestora diferă. Vulcanii noroioși au luat naștere datorită erupției de gaze naturale, a mișcărilor seismice și a emanațiilor postvulcanice. Noroiul iese la suprafață datorită emanațiilor de gaze din zonele cutate și faliate.

1x1.trans - Vulcani noroioși sau o călătorie pe altă planetă?

Cele mai cunoscute areale cu vulcani noroioși sunt cele de la Pâclele Mari și Pâclele Mici. Aceștia din urmă, se întind pe o suprafață mai mică, sunt însă mai spectaculoși, mai mari în diametru și mai activi. Cel care a descoperit în anul 1867 această zonă minunată a fost un francez pe nume H. Cognand, cu ocazia unor prospecțiuni petroliere. Eu am vizitat de 2 ori Pâclele Mari (altitudine de 322 m, suprafață de 22 ha) și aproape o dată Pâclele Mici (altitudine 341 m, suprafață 16,5 ha), pentru că imediat după ce am urcat Aleea Vulcanilor a început o ploaie torențială care nu ne-a lăsat să terminam vizita.

1x1.trans - Vulcani noroioși sau o călătorie pe altă planetă?

Localizare

Din București până acolo ai de parcurs doar 145 km. Pentru a ajunge aici, din orașul Buzău trebuie să ieși pe DN 10 (înspre Brașov), parcurgând aproximativ 17 km, până în localitatea Sătuc, unde vei face dreapta spre Berca. După ce vei traversa râul Buzău, drumul se va ramifica din nou. Trebuie sa faci stânga, și din nou dreapta, după numai câteva sute de metri urmând indicatorul spre Chiliile. Până la urmatoarea intersecție vei parcurge încă 10 km, până când vei face iar dreapta și vei întâlni un indicator care îți va arăta că mai ai de parcurs doar 5.5 km până la Vulcanii Noroioși (Pâclele Mari). Cu 2 km înainte să ajungi la Pâclele Mari (stânga), unul din indicatoare va arăta direcția și către Pâclele Mici (înainte). Pare destul de complicat, dar te asigur că nu ai cum să te pierzi în zonă, iar starea drumului era destul de bună.

1x1.trans - Vulcani noroioși sau o călătorie pe altă planetă?

Am părăsit Terra?

Chiar la intrarea în Pâclele Mari vei găsi câteva indicatoare cu descrierea ciudatului fenomen la care urmează să fii martor și a traseelor din zonă. Pregătește-te pentru câteva ore extrem de aglomerate, căci de fiecare dată când am vizitat Vulcanii Noroioși numărul de turiști a fost extrem de mare. Nu știu dacă pozele reușesc să redea în totalitate unicitatea peisajului, dar crede-mă, locul este pur și simplu incredibil. Te vor cuprinde simultan o mulțime de trăiri, vei fi uimit, frumusețea lor stranie te va înfiora, vei dori să analizezi fiecare crater în parte și vei zâmbi la fiecare bolboroseală noroioasă:-). Terenul este arid și crăpat, iar nămolul rece are o culoare argintie care îi dă un aer elegant. O să ai impresia că te afli într-un deșert sau poate ai aterizat pe altă planetă? Din cauza sării și a sulfului, flora este destul de săracă în apropierea vulcanilor, dar vei întâlni plante halofile (care cresc în mediu sărat), cum ar Nitraria Schoberi şi Obione Verrucifera. Îți recomand să vizitezi zona, dacă poți, la apusul soarelui, pentru cele mai frumoase poze, și mai ales într-o perioadă fără ploi, altfel totul se poate transforma într-o experiență extrem de noroioasă!

1x1.trans - Vulcani noroioși sau o călătorie pe altă planetă?

Informații utile

Bietele de acces pentru fiecare pâclă costă 4 lei/adult, 1 leu/copil, iar de la domnul care vinde biletele la Pâclele Mari poti achiziționa și magneți, în cazul în care vrei să pleci cu o amintire de aici. În cazul în care dorești să te cazezi la numai 50 m de Vulcanii Noroioși (Pâclele Mari), poți alege Pensiunea Vulcanii Noroioși**. Aici poți degusta și câteva preparate tradiționale, dar spațiul era destul de restrâns. Un complex mai mare se găsește lângă Pâclele Mici. Din câte țin minte parcarea de la Pâclele Mici costa 2 lei. O altă variantă ar fi Pensiunea Casa Matei****, din Berca, o superbă locație aflată chiar pe marginea râului Buzău.

1x1.trans - Vulcani noroioși sau o călătorie pe altă planetă? 1x1.trans - Vulcani noroioși sau o călătorie pe altă planetă? 1x1.trans - Vulcani noroioși sau o călătorie pe altă planetă? 1x1.trans - Vulcani noroioși sau o călătorie pe altă planetă? 1x1.trans - Vulcani noroioși sau o călătorie pe altă planetă? 1x1.trans - Vulcani noroioși sau o călătorie pe altă planetă? 1x1.trans - Vulcani noroioși sau o călătorie pe altă planetă? 1x1.trans - Vulcani noroioși sau o călătorie pe altă planetă? 1x1.trans - Vulcani noroioși sau o călătorie pe altă planetă? 1x1.trans - Vulcani noroioși sau o călătorie pe altă planetă?

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.