Mănăstirea Cârța – singura ruină cisterciană din România

Mănăstirea cisterciană Cârța este un loc despre care puțină lume a auzit, deşi este localizată la sud de şoseaua națională ce leagă Sibiu de Braşov, foarte aproape de capătul de nord al Transfăgărăşanului.

Cea mai frumoasă ruină

1x1.trans - Mănăstirea Cârța - singura ruină cisterciană din RomâniaTrebuie să recunosc că acest ansamblu este probabil cea mai frumoasă ruină pe care am văzut-o vreodată, aş fi stat acolo o zi întreagă. Nu doar interiorul bisericii merită a fi explorat, îți recomand un tur complet al ansamblului, căci la fiecare pas vei descoperi un unghi din care tabloul cistercian ți se va părea şi mai spectaculos!

Mănăstirea Cârța fost construită de călugării cistercieni la începutul anilor 1200, cel mai probabil din lemn, pentru ca în a doua decadă a sec. al XIII-lea să apară acolo o construcție din piatră.

1x1.trans - Mănăstirea Cârța - singura ruină cisterciană din România

Oameni harnici, constructori iscusiți, călugării cistercienii au transformat această zonă într-un puternic centru financiar. Mănăstirea Cârța ajunsese să controleze 10 din satele învecinate. Mănăstirea Cârța a fost atacată de mai multe ori de-a lungul timpului, fiind distrusă aproape în totalitate în anul 1241 de mongoli. Atacurile turcilor din 1421,1432 şi 1438 au condus la distrugerea repetată a unor clădiri, abația fiind refăcută de fiecare dată. În cele din urmă, în 1474, în timpul domniei lui Matei Corvin, mănăstirea este închisă, la cererea localnicilor care au făcut o plângere la domnitor, în care spuneau că aceasta era motivul pentru care satul lor era atacat atat de des. Ansambul fostei mănăstiri este acum o ruină, iar o capela este folosită de comunitatea evanghelică din sat.

1x1.trans - Mănăstirea Cârța - singura ruină cisterciană din România

Ordinul cistercian

Cine erau cistercienii? Ordinul cistercian a apărut în jurul anului 1100, în Franţa, când un grup de călugări catolici pune bazele unui nou ordin cu severe reguli monahale, plin de îngrădiri, bazat pe castitate, sărăcie şi ascultare. Prima mănăstire au construit-o în mlaştina de la Citeaux, în latină Cistercium (trestie). Zonele alese de călugări pentru a ridica mănăstiri erau numai locuri mlăştinoase şi neprietenoase, în mijlocul pustietății. Regimul lor alimentar era unul strict: nu aveau voie sa mănânce carne, consumul de vin era limitat şi se hrăneau în mare parte cu brânză, legume şi peşte.

1x1.trans - Mănăstirea Cârța - singura ruină cisterciană din RomâniaCe a rămas?

În 1846 clădirea bisericii primește forma pe care o are în prezent, prin construirea galeriei cu bolți acoperite de lemn. Arcele bolților se întâlnesc într-o cheie de boltă gotică înfățişând chipul Fecioarei Maria, ocrotitoarea bisericii. Între anii 1913-1914 construcția a fost restaurată de Academia de la Budapesta.

1x1.trans - Mănăstirea Cârța - singura ruină cisterciană din România

Turnul-clopotniţă a fost construit în sec. al XV-lea şi era folosit ca post de observație şi de apărare. În ruinele fostei nave principale a fost amenajat în 1928 un cimitir unde soldații germani căzuti în Primul Război Mondial îşi duc somnul de veci. Casa parohialã este una din cele mai vechi clădiri locuite din Transilvania, aflându-se pe locul fostei cantine a mănăstirii.

1x1.trans - Mănăstirea Cârța - singura ruină cisterciană din România

Ansamblul arhitectural unic în România, reprezintă unul dintre cele mai vechi şi mai importante monumente în stil gotic timpuriu (îmbinat cu stilul romantic) din această parte a continentului. Pe teritoriul țării noastre a mai existat o singură altă mănăstire cisterciană, cea de la Igriş, distrusă practic în totalitate în urma invaziei tătare din 1241, nefiind reconstruită vreodată. Toate aceste informații le veți găsi pe placuțele informative amplasate în curtea mănăstirii.

1x1.trans - Mănăstirea Cârța - singura ruină cisterciană din România

În fosta casã a învațătorului din localitate, aflată în stânga mănăstirii, se află un muzeu şi un Info-Kiosk. De asemenea aici se pot servi sucuri naturale, băuturi şi produse tradiționale. Preţul biletului de vizitare a ansamblului fostei mănăstiri cisterciene din Cârţa este de 5 lei. Dacă găseşti proprietatea închisă, sună la numărul de telefon de pe afiş sau mergi la Info-Kiosk.

Noi ne-am cazat chiar în sat, la Pensiunea Moara de Piatră, aflată la 2 minute de mănăstire. Mâncarea a fost delicioasă, iar la numai 50 m de pensiune trece grăbit unul din cele mai mari şi importante râuri din România: Oltul. Pensiunea fost inaugurată în anul 2008, în locaţia vechii mori a satului, iar în sala de mese încă mai există roata morii, care am înţeles că va fi în curând restaurată.

1x1.trans - Mănăstirea Cârța - singura ruină cisterciană din RomâniaIţi propun să vizitezi Cârţa la apus, la un moment dat soarele ajunge chiar în interiorul cercului de sus al faţadei de la intrare. Momentul este spectaculos:

1x1.trans - Mănăstirea Cârța - singura ruină cisterciană din România1x1.trans - Mănăstirea Cârța - singura ruină cisterciană din România 1x1.trans - Mănăstirea Cârța - singura ruină cisterciană din România 1x1.trans - Mănăstirea Cârța - singura ruină cisterciană din România

5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

2 thoughts on “Mănăstirea Cârța – singura ruină cisterciană din România

  1. Pingback: Obiective turistice Sibiu: 7 locuri pe care merită să le vizitezi - Onlime

  2. Pingback: Mănăstirea cisterciană Cârța - unică în România - FAM la pas turistic

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.