Misteriosul ansamblu Stonehenge

Dacă ai ocazia să petreci mai multe zile în capitala Marii Britanii, ţi-aş sugera să te desparţi un pic de Big Ben, London Eye şi British Museum şi să vizitezi cel mai important monument neolitic din Europa: Stonehenge.

1x1.trans - Misteriosul ansamblu Stonehenge

Excursie de o zi

 

Stonehenge se află la aproximativ 2-3 ore de Londra, aşa că ai mai multe variante de transport pentru a ajunge aici. Poţi închiria o maşină, poţi lua trenul sau autocarul până la Salisbury şi apoi autobuzul până la Stonehenge sau poţi alege să vizitezi Stonehenge cu un grup organizat. Salisbury este un oraşel medieval tare pitoresc cu o catedrală splendidă, construită în anul 1238. Catedrala din Salisbury nu este una oarecare, căci aceasta are cea mai înaltă turlă din Marea Britanie, şi tot aici se găşeste cel mai vechi ceas mecanic funcţional de pe glob.

1x1.trans - Misteriosul ansamblu Stonehenge

Centrul de informare turistică

 

Vei găsi de toate la Centrul de informare turistică Stonehenge: parcare, toalete, cafenea, magazin de suveniruri şi chiar un mic muzeu al satului neolitic în aer liber, cu locuinţe construite cu ajutorul voluntarilor. În ceea ce priveşte promovarea obiectivelor turistice şi facilităţile pe care le oferă turiştilor, România mai are multe de învăţat.

1x1.trans - Misteriosul ansamblu Stonehenge

Preţul unui bilet pentru adulţi este 16.5 lire, iar programul de vizitare pe timpul verii este de luni până duminica, 09:00-20:00 (click aici pentru detalii complete). Ultima intrare se face cu 2 ore înainte de ora de închidere. In preţul biletului intră şi biletul de autobuz care te duce până aproape de ansamblu. Dacă nu vrei sa iei autobuzul (numit simplu: “To the stones”) până acolo, te aşteaptă o plimbare de aproximativ 30 de minute. Eu am luat autobuzul doar la întoarcere. 🙂

1x1.trans - Misteriosul ansamblu Stonehenge

Dacă nu vrei să achiziţionezi un bilet, tot poţi ajunge până aproape de pietre, dar părerea mea este că nu poţi să compari cele două experienţe. Nu iţi imagina că poţi atinge pietrele dacă îţi iei bilet, dar altfel, le vei vedea de la foarte mare distanţă.

Dacă pietrele-ar vorbi…

 

Nu vreau să enumăr toate teoriile cercetătorilor. Sunt mult prea multe. 🙂 Care dintre informaţiile despre Stonehenge m-au pus pe mine pe gânduri?

  • Istoria acestui ansamblu începe acum aproximativ 5000 de ani şi se pare că a fost construit în mai multe etape.
  • Unele pietre au fost aduse de la sute de km departare, din Ţara Galilor.
  • Greutatea celui mai mare bloc de piatră este peste 30 de tone – oare de câţi oameni a fost nevoie pentru a aşeza şi transporta aceste pietre? Să dăm crezare legendelor care leagă Stonehenge de giganţi şi magie? 🙂
  • Există două tipuri de piatră la Stonehenge: unele dintr-un fel de gresie (cele mari) şi bluestones (cele mici).
  • Ce a reprezentat Stonehenge? Nimeni nu ştie exact: poate un calendar astronomic, un templu, o necropolă sau chiar un centru tămăduitor.

1x1.trans - Misteriosul ansamblu Stonehenge

Stonehenge: marketing şi multe întrebări fără răspuns

 

Poţi să te aştepţi la 2 lucruri când ajungi acolo: fie să ţi se pară că totul este doar o adunătură de pietre cu un marketing foarte bun, fie să simţi că acesta este unul dintre cele mai impresionante locuri pe care le-ai văzut în viaţa ta.. 🙂 Tot ce pot să îţi spun este că la finalul vizitei nu ai cum să nu te întrebi: bine, bine, dar cum şi cine a cărat acele blocuri imense de piatră acum mii de ani şi ce reprezintă? Faptul că încă nu există răspunsuri exacte la aceste 3 intrebări, mă determină să consider Sonehenge unul dintre cele mai interesante şi enigmatice locuri pe care le-am vizitat până acum.

1x1.trans - Misteriosul ansamblu Stonehenge 1x1.trans - Misteriosul ansamblu Stonehenge 1x1.trans - Misteriosul ansamblu Stonehenge 1x1.trans - Misteriosul ansamblu Stonehenge 1x1.trans - Misteriosul ansamblu Stonehenge 1x1.trans - Misteriosul ansamblu Stonehenge 1x1.trans - Misteriosul ansamblu Stonehenge 1x1.trans - Misteriosul ansamblu Stonehenge 1x1.trans - Misteriosul ansamblu Stonehenge 1x1.trans - Misteriosul ansamblu Stonehenge

 

5.00 avg. rating (98% score) - 3 votes

One thought on “Misteriosul ansamblu Stonehenge

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.