Lisabona – un city break pe ritmuri de fado

Acum câţiva ani am ascultat pentru prima dată muzica fado şi m-a cucerit pe loc. La fel s-a întâmplat şi cu oraşul în care muzica fado a luat naştere: Lisabona. Acest gen de muzică, specific Portugaliei, este caracterizat de sensibilitate, melancolie, pasiune, versuri de dor şi influenţe africane. Cuvantul fado provine din latinescul “fatum”, care înseamnă soartă, destin. Gândindu-mă un pic şi la istoria Lisabonei, aş spune că aceasta a influenţat destul de mult destinul întregii lumi. Se pare că nimic nu este întâmplator. 🙂

1x1.trans - Lisabona - un city break pe ritmuri de fado

Lisabona – plan de călătorie

 

Dacă plănuieşti un city-break în capitala Portugaliei, o să îţi prezint în continuare principalele obiective turistice de aici şi motivele pentru care o să îndrăgeşti pe loc oraşul celor 7 coline.

Pentru că aveam foarte puţin timp la dispoziţie, am cam alergat în acest city-break. Ce-i drept mai toate călătoriile mele sunt aşa, pentru că mereu am lista plină cu obiective turistice pe care îmi doresc să le vad.

1x1.trans - Lisabona - un city break pe ritmuri de fado

Lisboa Card te va scăpa de grija biletelor de transport. În plus cu Lisboa Card ai intrări gratuite sau reduceri la foarte multe dintre obiectivele turistice din Lisabona. Tot cu Lisboa Card poţi călători gratuit la Sintra şi Cascais. Exista trei tipuri de card: valabil 24, 48 sau 72 de ore. Eu l-am ales pe cel de 72 de ore, nu ştiu dacă am ieşit în avantaj (€€), dar mi-a uşurat destul de mult viaţa. 🙂

1x1.trans - Lisabona - un city break pe ritmuri de fado

Aşa că dacă din întâmplare vei începe să vizitezi Lisabona pornind din Praça Rossio, poate îţi va fi de ajutor itinerariul meu:

Rossio si Baixa

 

Elevator de Santa Justa este una dintre cele mai proeminente structuri din Lisabona. Acest lift a fost construit de unul dintre discipolii lui Gustave Eiffel. Elevator de Santa Justa este decorat în stil neo-gotic şi îţi dă ocazia să admiri Lisabona de la înălţimea de 45 m. Cozile care se formează la intrare sunt destul de mari, aşa că încearcă să ajungi aici cât mai devreme.

1x1.trans - Lisabona - un city break pe ritmuri de fado

M-am plimbat apoi puţin prin cartierul Baixa, pe care o putem considera inima Lisabonei. Baixa este rezultatul reconstrucţiei oraşului după marele cutremur din 1755. Acum Baixa este una dintre cele mai elegante zone ale capitalei portugheze, cu multe magazine şi restaurante cochete.

După ce am trecut pe sub grandiosul Arco Triunfal, aflat la capătul celui mai aglomerat bulevard pietonal (Rua Augusta), am ajuns în Praça do Comércio. Este una dintre cele mai mari pieţe din Europa şi se afla chiar pe malul râului Tejo, care se varsă apoi în Oceanul Atlantic.

1x1.trans - Lisabona - un city break pe ritmuri de fado

Cartierul Belém

 

Din Praça do Comércio am luat tramvaiul 15 către Belém, unul dintre cartierele cu cea mai mare importanţă istorică din Lisabona. Prima oprire a fost la Mănăstirea Ieronimilor (Mosteiro dos Jeronimos), locul din Lisabona în care imi doream cel mai mult să ajung. Lucrările de construcţie au fost încheiate în anul 1502, iar din 1983 a fost declarată monument UNESCO. Mănăstirea Jeronimos a fost construită pentru a comemora călătoriile şi realizările lui Vasco da Gama, al cărui mormânt se află chiar acolo. Stilul manuelin face din acest edificiu o capodoperă arhitecturală.

1x1.trans - Lisabona - un city break pe ritmuri de fado 1x1.trans - Lisabona - un city break pe ritmuri de fado 1x1.trans - Lisabona - un city break pe ritmuri de fado

Foarte aproape de mănăstire, pe malul râului Tejose, se află Monumentul Descoperirilor (Padrão dos Descobrimentos). Acesta a fost construit în 1960 pentru a marca 500-a aniversare de la moartea Printului Henric Navigatorul. De aici poţi admira Podul Vasco da Gama, o copie fidelă a celebrului Pod Golden Bridge din San Francisco. Cu un zoom generos poţi vedea şi Monumento Cristo Rei, o copie a statuii lui Isus din Rio de Janeiro.

1x1.trans - Lisabona - un city break pe ritmuri de fado

A urmat apoi o plimbare pe jos, foarte plăcută, până la Turnul Belém (Torre de Belém). Elegant şi impunător, acest turn, la fel ca Manastirea Jeronimos, a fost construit în inconfundabilul stil manuelin. Și acesta face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Turnul Belém a fost construit iniţial cu scopul de a apăra portul Lisabonei. Ulterior acesta a devenit o închisoare şi apoi un punct vamal.

1x1.trans - Lisabona - un city break pe ritmuri de fado

Cartierul Alfama

 

Sfatul meu este să rezervi o zi întreagă pentru cartierul Alfama. Este un labirint nesfârşit de străduţe unduitoare sau în trepte, în care rişti să te pierzi. Dar va merita fiecare secundă!!!

Această parte a Lisabonei a fost locuită încă de pe vremea romanilor. Cu toate acestea, moştenirea cea mai importantă a fost lăsată de mauri. Alfama este unul dintre cartierele Lisabonei în care ai cele mai mari şanse să auzi tradiţionalul fado. Totodată, este locul perfect pentru a studia celebrele azulejos (plăci ceramice), care transformă clădirile portugheze în adevărate opere de artă.

1x1.trans - Lisabona - un city break pe ritmuri de fado

Dacă vrei să faci o plimbare cu faimosul Tramvai 28, ar fi bine să începi explorarea Alfamei foarte devreme. Ca şi în cazul Liftului Santa Justa, cozile sunt destul de lungi. Prima oprire ar trebui să o faci la ruinele Castelului S. Jorge. Fortificaţia datează din vremurile medievale şi este aşezată pe cel mai inalt deal din centrul istoric, de unde vegheaza asupra Lisabonei.

1x1.trans - Lisabona - un city break pe ritmuri de fado

Cel mai frumos punct de belvedere din Alfama este Miradouro das Portas do Sol. Un strop de romantism este dat de cei câţiva chitarişti stradali din zonă. Mergând în jos pe traseul tramvaiului 28, am trecut pe lânga un alt loc cu o panoramă de vis. Se numeşte Miradouro de Santa Luzia, iar aici un superb copac bougainvillea te va apăra de soarele puternic al unei zile toride de vară.

1x1.trans - Lisabona - un city break pe ritmuri de fado 1x1.trans - Lisabona - un city break pe ritmuri de fado

Ultimul loc pe care trebuie să îl vizitezi aici este Catedrala Sé. Aceasta este cea mai veche din capitala Portugaliei, construcţia sa începând în anul 1147. Din cauza cutremurelor care au afectat-o, catedrala a fost renovată de mai multe ori, în prezent fiind caracterizată de mai multe stiluri arhitecturale.

1x1.trans - Lisabona - un city break pe ritmuri de fado

Pentru gurmanzi

Am fost încântată de mâncarea din Lisabona, fie ea tradiţională sau nu. Dacă eşti un iubitor al dulciurilor, vei îndrăgi “Pastéis de nata“, nişte mini-tarte cu cremă de ouă şi vanilie, specific portugheze. Cum treceam pe lângă o patiserie, cum mai cumpăram nişte Pastéis, pur şi simplu nu mă puteam abţine. 🙂 În Belém există o patiserie renumită  pentru minunăţiile acestea, dar nu am avut răbdare să stau la o coadă formată din (nu exagerez) probabil 100 de persoane. Poate o să ai mai mult noroc (sau răbdare)! 🙂

1x1.trans - Lisabona - un city break pe ritmuri de fado

Vei găsi preparate din peşte şi fructe de mare la tot pasul. Alege un resturant micuţ, autentic, de pe o stradă îngustă şi sigur o să ai parte de niste preparate să îţi lingi degetele, nu alta! Vei găsi în meniuri o grămadă de preparate din cod (“bacalhau“), mai ales tradiţionalul “Bacalhau de Cura Tradicional Portuguesa”, o reţetă de cod uscat.

1x1.trans - Lisabona - un city break pe ritmuri de fado

Cea mai interesantă experienţă culinară din Lisabona a fost la Time Out Market, o hală imensă transformată în raiul pasionaţilor de mâncare faină. Designul este ingenios, atmosfera super tare, de preparate nu mai spun! Hala găzduieşte peste 30 de standuri ale unor restaurante cu tradiţie din Lisabona.

Pe curând…

 

Lisabona nu poate fi povestită, aceasta mai degrabă se simte, se trăieşte! Este un amestec de lux şi sărăcie, de muzică melancolică si artă, de culori şi ruine. Oraşul portughez este unul dintre marile centre culturale de pe continent. Lisabona este totodată şi unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa de Vest. Lisabona este un oraş care a scris istorie, pe care soarele îl răsfaţă mai tot timpul anului şi care te asteaptă să îl descoperi cât mai curând.

1x1.trans - Lisabona - un city break pe ritmuri de fado 1x1.trans - Lisabona - un city break pe ritmuri de fado 1x1.trans - Lisabona - un city break pe ritmuri de fado 1x1.trans - Lisabona - un city break pe ritmuri de fado

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.