Scriu aceste rânduri cu un mare dor de munte în suflet… Da, sunt genul acela de munţomană care adoră drumeţiile, dar nu în sezonul rece. Aşadar, începând numărătoarea inversă până la prima mea tură de anul acesta, mă gândeam să îţi povestesc despre beneficiile pe care mi le-a adus mersul pe munte 🙂 :
1) Tonifiere, antrenament cardio, mobilitate
De toate vei avea parte dacă adopţi acest stil de viaţă. Pe munte îţi poţi solicita sistemul muscular cel puţin la fel de mult şi bine ca atunci când “tragi de fiare” sau mergi la aerobic, plus că vorbim de activitate fizică în aer liber (şi curat!). Să comparăm şi peisajele? Nu cred că are rost… 🙂
Da, au fost trasee în care nu m-am simţit tocmai confortabil, am ramas fără aer, simţeam că mă dureau muşchi pe care nici ştiam că îi am. Dar observ o îmbunătăţire a condiţiei fizice, dacă ar fi să ma gândesc cât de “atrofiată” eram acum vreo 3 ani. Important este să existe o constantă, chiar dacă la început poate parea dificil, cu timpul te vei obişnui cu acest gen de activitate.
Planul înclinat de care ai parte de obicei la munte (sperând că nu alegi numai traseele de platou din Bucegi 🙂 ), căţărările pe pietre, evitarea bolovanilor, echilibristica pe trunchiurile copacilor, te vor ajuta să îţi tonifici musculatura (da, fetele vor scăpa de celulită) şi să dezvolţi o rezistenţă la efort de invidiat . Mişcările repetitive, constante, de fineţe uneori, îţi vor creşte flexibilitatea. Şi nu în ultimul rând, acest tip de mişcare va face minuni pentru sănătatea inimii tale pe termen lung.
2) Minte şi spirit
Muntele este locul unde simt că pot să evadez, unde uit de griji, stres, nemulţumiri. Aici chiar îţi aduci aminte, în cazul în care ai uitat, că trebuie să te bucuri de viaţă la fiecare pas. Muntele îţi poate deveni cel mai bun prieten. Muntele te poate provoca, îngenunchia, doar ca să îţi arate apoi că totul depinde numai de tine, limitele există pentru ca tu ţi le impui.
Şi da: importantă nu este destinaţia, ci călătoria! Poate nu întotdeauna vei reuşi ceea ce îţi propui din prima, important este să încerci din nou. Mersul pe munte te disciplinează şi te echilibrează, te face mai atent, mai optimist şi mai curajos. Nu m-am gândit până acum, dar toate drumeţiile mele cred ca au avut un ecou şi în viaţa profesională şi personală, îmbunătăţind abilităţile mele de planificare, organizare, comunicare şi relaţionare.
Fie că te afli în inima pădurii sau pe cele mai înalte vârfuri, sentimentul de libertate nu cred că poate fi egalat. Emoţiile pe care le vei simţi în momentul în care vei reuşi să îndeplineşti obiectivul propus, când vei vedea pentru prima dată o floare de colţ, când soarele îţi va zâmbi exact atunci când nu credeai că vei mai avea parte de căldura lui… vor fi nepreţuite!
3) Amintiri şi prietenii
Amintirile probabil sunt cele mai de preţ pentru mine. Nu vorbesc doar despre miile de poze la care mă uit cu mare drag că să îmi potolesc dorul, ci despre acele cuvinte de încurajare pe care le-am primit când aveam mai mare nevoie, despre cum m-a emoţionat de atâtea ori bucuria reuşitei de pe feţele celor care mă însoţeau. Cu oamenii cu care mergi pe munte legi cele mai frumoase prietenii. Pe munte îţi dai seama ceea ce contează de fapt în viaţă, îţi îndeplineşti vise şi devii un om mai bun. Pe munte te găseşti şi te regăseşti.
frumoasa introspectiva!
Multumesc frumos pentru apreciere! 🙂