Castelul Corvinilor din Hunedoara

Ţi-ai imaginat vreodată cum ar arăta în realitate castelele din povești? Când am vizitat pentru prima dată Castelul Corvinilor din Hunedoara am fost cucerită pe loc de înfăţișarea sa feerică și am simţit de la început că vizita avea să fie una deosebită. Este unul dintre cele mai cunoscute și vizitate obiective turistice de la noi din ţară. În 2015 se pare că au venit aici aproape 300.000 de turiști. În ultimii ani a fost inclus în topurile celor mai frumoase castele de pe glob, dar și în topul celor mai înfricoșătoare clădiri din lume.

1x1.trans - Castelul Corvinilor din Hunedoara

Iancu de Hunedoara

Majoritatea istoricilor plasează prima fortificaţie de piatră din Hunedoara undeva în secolul al XIV-lea, deși există voci care leagă construcţia de începutul secolului al XV-lea. Cert este că Iancu de Hunedoara a fost cel care după 1440 pornește construcţiile menite să transforme cetatea de pe malul pârâului Zlaști într-un castel. Cu trecerea timpului, clădirea și-a mai schimbat câte puţin înfăţișarea în funcţie de dorinţele proprietarilor, ultimele datând din vremea lui G. Bethlen, secolul al XVII-lea. Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei (între 1441-1456), regent al Ungariei între 1446-1452, a fost proprietarul castelului între 1419 şi 1459.

1x1.trans - Castelul Corvinilor din Hunedoara

O vizită la Castelul Corvinilor

Intrarea în castel se face pe un pod de lemn, susţinut de niște piloni masivi de piatră. Castelul are 42 de încăperi, iar cele mai spectaculoase mi s-au părut a fi Sala Cavalelilor și Sala Dietei. Se spune că aceasta din urmă era folosită pentru recepţii oficiale, iar Sala Cavalerilor se utiliza pentru banchete sau drept sală de judecată. Ambele săli sunt construite în stil gotic târziu.

Turnurile castelului au denumiri care mai de care mai interesante: Turnul Capistrano, Turnul Pustiu, Turnul Toboșarilor, Turnul Buzdugan, Turnul nou de poartă (aici se află casa de bilete). Se pare că însuși Vlad Tepeș a fost întemniţat în închisoarea castelului, iar Camera de Tortură va reuși sigur să îţi provoace niște fiori reci. Copiilor sub 12 ani nu le este permis accesul aici, reproducerea scenelor de tortură nefiind o atracţie tocmai ușor de “digerat”.

1x1.trans - Castelul Corvinilor din Hunedoara

Legenda fântânii

Cea mai interesantă legendă, care mi-a și rămas în minte, a fost cea a celor 3 prizonieri turci. Aceștia ar fi trebuit să fie eliberaţi dacă săpau o fântână în incinta cetăţii. După 15 ani de muncă, aceștia reușesc să dea de apă, însă Iancu de Hunedoara, cel cu care căzuseră la înţelegere, murise, așa că aceștia rămân întemniţaţi. Conform panoului informativ de lângă fântână, unul dintre turci ar fi lăsat acest ultim mesaj pe cheia fântânii înainte să moară : ,,Apă ai, dar inima n-ai”.

1x1.trans - Castelul Corvinilor din Hunedoara

După vizitarea fântânii, poţi merge la Terasa de Artilerie, care oferă de o frumoasă vedere panoramică asupra gropii urșilor, capelei și Palatului Nordic.

Capela este considerată o piesă arhitecturală reprezentativă pentru secolul al XV-lea, o combinaţie între stilul romanic și cel gotic târziu. Capela este simplă, fără foarte multe decoraţiuni, dar reprezintă o oază de liniște, departe de agitaţia vizitatorilor. În prezent numărul cuplurilor care doresc să își unească destinele aici se pare că este într-o continuă creștere 🙂 .

2016 – an al restaurărilor

Castelul Corvinilor mai este numit și Castelul Hunedoarei, Castelul Huniazilor sau Castelul Corvineștilor, iar anul 2016 se pare că va fi un an important pentru una dintre cele mai bine  conservate clădiri de acest gen din estul Europei. Conform administraţiei castelului, anul acesta va începe o serie de lucrări de modernizare a castelului, beneficiind de fonduri în valoare de multe milioane de euro 🙂 . Să sperăm că astfel vor dispărea în sfârșit nelipsitele schele de pe zidurile exterioare, vor fi deschise publicului spre vizitare mai multe încăperi și poate camerele castelului vor fi în sfârșit mobilate.

1x1.trans - Castelul Corvinilor din HunedoaraCurtea interioară este micuţă, iar în zilele însorite este singurul spaţiu în care te vei putea încălzi după ce vei ieși din camerele reci și întunecate ale castelului. Fii cu ochii în 4 după Blazonul Corvinilor, care are în spate (bineînţeles!) o legendă legată de corbul care ţine în ciocul său un inel. Ciudat este că numele familiei provine din latinescul „Corvus”, care înseamnă „Corb”…

Sunt foarte multe de povestit despre castelul Corvinilor. Cel mai bine e să mergi acolo, să vezi cu ochii tăi grandoarea, să te lași surprins de istoria bogată a clădirii, să fii vrăjit de toate legendele sale, să îţi imaginezi, chiar și pentru o secundă, că ai nimerit în mijlocul unei povești cu domniţe și cavaleri, pentru că aici, în Castelul Corvinilor, imaginaţia trebuie să fie lăsată liberă 🙂 .

Informaţii despre costul biletelor, program de vizitare și multe alte detalii utile poţi afla de pe site-ul oficial al Castelului Corvinilor.

1x1.trans - Castelul Corvinilor din Hunedoara 1x1.trans - Castelul Corvinilor din Hunedoara

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.