5 idei de călătorie pentru 1 mai

Dacă eşti în căutare de  idei de călătorie pentru week-end-ul prelungit, am câteva variante pentru tine:

1) Racoş-Rupea-Sighişoara-Biertan

Prima oprire pe care ţi-o propun este un micuţ sat din judeţul Braşov. Racoş este una din localităţile pe care le ador! Potenţialul său turistic este unul uriaş şi nu reuşesc să înţeleg de ce nu este promovată mai mult?! Racoşul te va impresiona printr-un un castel renascentist, un vulcan stins care te va duce cu gândul la Marele Canion, un lac de o culoare hipnotizantă şi nişte coloane de bazalt care parcă ating cerul!

 Rupea este cetatea pe care sigur ai observat-o mergând pe E60, pe porţiunea ce leagă Braşovul de Sighişoara. A fost mult timp doar o ruină, dar cu ajutorul fondurilor europene, autorităţile locale au reuşit să transforme acest edificiu, care parcă a renăscut din propria cenuşă!

Situată în inima Transilvaniei, Cetatea Medievală a Sighişoarei te aşteaptă cu aerul ei istoric, multe localuri primitoare (La Casa Cositorarului am mâncat cea mai bună prăjitură cu ciocolată şi mentă din viaţa mea), faimosul Turn cu ceas, Biserica Evanghelică din Deal, Scara acoperită şi multe alte atracţii!

Biertan chiar este un loc de poveste. Aici se află cea mai mare biserică fortificată din Transilvania. Vei găsi aici arlechini pictaţi, un sistem de încuietori premiat la Paris şi o cameră a divorţului! Sună destul de interesant, nu?

2) Cabana Sâmbăta de Sus-Mănăstirea Sâmbăta-Mănăstirea Cârţa-Cetatea Făgăraş

Anul trecut de 1 mai am fost la Cabana Sâmbăta şi consider că am facut o alegere excelentă! Cabana Valea Sâmbetei se află la altitudinea de 1401 m, ceea ce înseamnă că sunt şanse mari ca la începutul lunii mai să nu mai fie zăpadă! Pornind de la Complexul Turistic Sâmbăta, traseul până la cabana nu va dura mai mult de 3 ore, iar gradul de dificultate este unul scăzut. Cabana este amplasată la limita golului alpin şi oferă o vedere superbă asupra Văii Sâmbetei, culminând cu Fereastra Mare şi Coltul Bălăceni. De asemenea, în preajma cabanei, se găseşte chilia Părintelui Arsenie Boca, situată cam la 30 de minute de cabană; drumul până acolo este destul de anevoios, căci este săpată chiar în stânca muntelui.

Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus datează de la sfârşitul secolului al XVII-lea, are o arhitectură specifică stilului brâncovenesc şi este un loc liniştit, perfect pentru câteva momente de reculegere.

Dacă tot ajungi în zonă, este obligatoriu să vizitezi şi Ruinele Mănăstirii Cisterciene de la Cârţa. În prezent biserică evanghelică a comunităţii locale germane, este una dintre cele mai vechi şi importante monumente ale stiului gotic timpuriu din Transilvania. Este primul lăcaş de cult care îmbină stilul romanic cu goticul timpuriu, cu excepţia portalului de vest, care este construit în stilul gotic târziu.

Cetatea Făgăraş este un alt obiectiv turistic din Ţara Făgăraşului pe care ţi-l recomand. Fosta închisoare şi reşedinţă princiară este vizitată de peste 40000 de turişti anual, a fost renovată recent, iar muzeul cetăţii este unul de excepţie!

3) Braşov-Tinovul Mohoş-Lacul Sfânta Ana

Braşov este oraşul de care nu cred că mă voi plictisi vreodată! Are un farmec aparte, şi fie că sunt doar în trecere sau stau cateva zile, de fiecare dată îmi aduc aminte de ce acesta este unul din oraşele mele preferate. Dacă stai doar o zi în Braşov trebuie să treci pe listă următoarele obiective turistice: Piaţa Sfatului, Biserica Neagră, Strada Sforii, Cetăţuia, Bastioanele: Cojocarilor, Postăvarilor, Funarilor, Ţesătorilor. O vizită perfectă în Braşov se încheie cu o masă servită la Festival ’39, un local care recrează cu succes atmosfera interbelică. Porţia de dulce îţi recomand să o serveşti la Caprices, care te întâmpină cu o sumedenie de sortimente de îngheţată: smochine, Nutella, rubarbă, rom cu stafide, miere, lavandă, ciocolată şi mentă, ghimbir, caramel cu unt sărat, campari cu cireşe amare şi muuulte altele!

Ce spui apoi despre o călătorie la cea mai cunoscută atracţie turistică din Ţinutul Secuiesc: Lacul Sfânta Ana? Acesta este unicul lac din Europa Central-Estică format în craterul unui vulcan stins, Ciomatu, la altitudinea 946 m.

Aflat în imediata apropiere a lacului, Tinovul Mohoş este unul din locurile mele de suflet, este un loc aparte! Acesta s-a format în cel de-al doilea crater al vulcanului, sub forma unei mlaştine oligotrofe. În luna mai cam toate plantele carnivore, halucinogene şi otrăvitoare, unele de raritate mondială, încep să îşi facă apariţia în acest loc unic în Europa!

4) Cabana Curmătura-Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti-Cetatea Râşnov-Peştera Valea Cetăţii

Dacă vrei să faci puţină mişcare înainte să înceapă vara, o tură până la Cabana Curmătura este tot ce-ţi trebuie! Este localizată pe versantul sudic al Pietrei Mici, în Poiana Curmăturii şi reprezintă o bază de plecare către traseele din zonă. Cum ajungi? Cel mai bine e să porneşti de la Fântana lui Botorog şi să te întorci prin Prăpăstiile Zărneştiului.

Dacă rămâi în zonă poţi vizita Rezervaţia de urşi LiBEARty de la Zărneşti. Deschisă publicului în 2008, a devenit căminul multor urşi bruni din Europa şi chiar şi al unui urs negru asiatic, toţi aceştia ducând în prezent o viaţă lipsită de abuzurile suferite în trecut. Atenţie la programul de vizitare, uneori este nevoie de programări. Mai multe detalii găseşti aici.

De câte ori trec prin Râşnov, mă uit cu admiraţie către cetatea  înăltată în stânca. Locuitorii din Râşnov au reuşit să termine construirea cetăţii pe la începutul sec. al XIV-lea. Plimbarea prin curtea cetăţii este o încântare de fiecare dată, iar panorama Tării Bârsei dintr-o zi senină este de neegalat.

La numai 1.5 km de Cetatea Râşnov se găseşte Peştera Valea Cetăţii. Peştera a fost deschisă vizitatorilor în Decembrie 2010 dupa un efort colosal de restaurare şi amenajare. Peştera este amenajată cu cele mai moderne tehnologii, care reuşesc să îi pună şi mai mult în valoare frumuseţea.

5) Lacul Vulturilor-Cascada Caşoca-Vulcanii Noroioşi-Lacul Meledic-Focul Viu

Judeţul Buzău este pentru mine una din cele mai dragi zone din ţara noastră. Alege un sejur aici şi vei avea parte de o diversitate remarcabilă de obiective turistice: lacuri, cascade, vulcani noroioşi, un lac dulce format într-un masiv de sare, focul viu, mănăstiri, tabere de sculptură, aşezări rupestre şi multe altele.

Traseul către Lacul Vulturilor este unul de dificultate medie şi durează aproximativ 3 ore. Efortul va fi răsplătit cu un tablou cum numai natura poate să picteze. Foarte aproape de Barajul Siriu se află una din cele mai spectaculoase cascade pe care le-am vazut în ţara noastră: Cascada Caşoca.

Nu poţi pleca din partea vestică a judeţului Buzău făra o vizită la Vulcanii Noroioşi, mici şi mari! Aspectul selenar te va face să uiţi pentru câteva clipe că te afli pe Terra :-). Conurile acelea care aruncă cu noroi mă uimesc şi mă înfioară de fiecare dată!

Mutăm acum “acţiunea” în partea nordică a judeţului, căci îţi propun o vizită la un lac dulce aflat într-un masiv de sare: Lacul Meledic! Multe ciudăţenii mai sunt în judeţul acesta, aşa e?

Şi pentru că tot am pomenit de ciudăţenii: Focul Viu de la Lopătari, este un fenomen perfect explicat din punct de vedere ştiinţific: gaze naturale ies la suprafață prin fisurile scoarței terestre şi formează flăcări ce ard, aprinse de razele solare.

În speranţa că vremea va fi îngătuitoare cu noi, sunt convinsă că oricare dintre variantele de mai sus iţi va oferi un sejur minunat!

Surse foto:

Ruinele Mǎnǎstirii Cârța: commons.wikipedia.org; Mǎnǎstirea Brâncoveanu: commons.wikipedia.org; Rezervaţia de urşi LiBEARty de la Zărneşti: financiarul.ro; Peştera Valea Cetǎții: valeacetatii.ro ; Focul viu: cartitaplimbareata.ro; Sighisoara de.wikipedia.org; Rasnov (inclusiv imaginea reprezentativă): en.wikipedia.org;

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote

4 thoughts on “5 idei de călătorie pentru 1 mai

  1. Loryloo

    Nu stiam nimic despre satucul Racos, mi l-am notat, pare un loc exact pe gustul meu! 🙂
    Multe locuri frumoase prezentate, inca o dovada ca avem o tara splendida <3

    1. Ioana Post author

      Din pacate satucul Racos este pe cat de interesant, pe atat de necunoscut. Ma bucur ca l-ai descoperit si astept impresii dupa ce il vei vizita! 🙂

    1. Ioana Post author

      Dacă vizitezi Tinovul Mohoş vei avea parte de un peisaj unic! Îmi doresc să revin acolo 🙂 . Primăvara este cea mai indicată perioadă pentru a vizita mlaştina pentru că vei putea vedea toate plantele specifice zonei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.