Lacul Meledic – apa dulce din masivul de sare

Judeţul Buzău este fără doar şi poate un tărâm binecuvântat de natură. Aici întâlnim obiective unice la nivel naţional, european şi chiar mondial. Un astfel de loc este Lacul Meledic, situat la aproximativ 50 km de oraşul Buzău.

1x1.trans - Lacul Meledic - apa dulce din masivul de sare

Ca să ajungi acolo trebuie să mergi înspre Lopătari pe drumul judeţean 203K. O să observi la un moment dat pe partea dreaptă Piatra Albă „La Grunj”, iar în Mânzălești faci dreapta pe DC167, unde există şi un indicator cu Pensiunea Meledic. Atenţie, drumul de aici până la lac nu este asfaltat.

Cum s-a format Lacul Meledic?

Poate te întrebi cum e posibil ca apa lacului să rămana dulce deşi se află pe un munte de sare? Ei bine, apa a fost separată în timp de platoul de sare prin depunerea unui strat consistent de aluviuni. Baia în lac nu este recomandată din cauza temperaturii destul de scăzute a apei.

1x1.trans - Lacul Meledic - apa dulce din masivul de sare

6S – fosta deţinătoare a recordului mondial pentru cea mai lungă peşteră

Lângă lac există şi câteva zeci de sculpturi de lemn, care „păzesc” această zonă încă din 2001. În rezervaţie se găseşte şi un complex ansamblu de peşteri, printre care cea mai importantă este „6S„, fosta deţinătoare a recordului mondial pentru cea mai lungă peşteră formată în sare. Accesul în peşteră este momentan restricţionat din cauza unei alunecări de teren. Tot în apropierea lacului există şi nişte izvoare de apă minerală.

1x1.trans - Lacul Meledic - apa dulce din masivul de sare

O posibilă locaţie pentru amplasarea Castelului Peleş

Platoul Meledic este declarat rezervaţie naturală mixtă geologică, speologică, botanică și zoologică, aparţinând de Subcarpaţii de Curbura. Se spune că Regina Elisabeta a fost atât de vrajită de acest peisaj de poveste încât şi-ar fi dorit sa ridice aici Castelul Peleş.

Cazare şi masă

În apropierea lacului te puteţi caza la Pensiunea Meledic, iar în incinta rezervaţiei există un camping cu un spaţiu împrejmuit pentru corturi, dar şi căsuţe. În zonă nu există nici un restaurant, dar la intrarea în rezervaţie există un butic de unde vă puteţi lua răcoritoare sau ceva de ronţăit. Cu toate că era destul de multă lume acolo, cu cortul, la grătar sau doar în trecere ca noi, atmosfera era una foarte liniştită.

1x1.trans - Lacul Meledic - apa dulce din masivul de sare

Aglomeraţie de atracţii turistice

Judeţul Buzău aflat la întâlnirea graniţelor Moldovei, Transilvaniei şi Munteniei dispune de o aglomeraţie de atracţii turistice care ies în evidenţă prin unicitatea şi diversitatea  lor: vulcani noroioşi, foc viu, mănăstiri, tabere de sculptură, cascade, lacuri, peşteri, staţiuni balneare, trovaniţi, aşezări rupestre şi lista poate continua. Sunt multe de povestit dar şi mai multe de văzut 1x1.trans - Lacul Meledic - apa dulce din masivul de sare .

1x1.trans - Lacul Meledic - apa dulce din masivul de sare 1x1.trans - Lacul Meledic - apa dulce din masivul de sare 1x1.trans - Lacul Meledic - apa dulce din masivul de sare

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote

2 thoughts on “Lacul Meledic – apa dulce din masivul de sare

  1. Stanescu Dan

    Am fost la lacul Meledic, in acest weekend, 30-31.07.2016, impreuna cu sotia, copilul de 4 ani si parintii mei.
    Adevarat, zona este foarte frumoasa, insa in camping a domnit maneaua unui cantaret cu nume de mezel. Mai exact, am gasit cateva grupuri de persoane dintre care doua ascultau cu volumul dat la maxim manelele lui “Mezel”. Distractie mare pana pe la 1 noaptea pentru un grup, insa cel de-al doilea grup a tinut-o “langa”pana a doua zi, pe la ora 9 dimineata, cu doua boxe de 1 m inaltime fiecare (vezi atasament video), pana cand a venit administratorul, . Mentionez ca sub influenta bauturilor alcoolice, tinerii urlau la ora 5 dimineata, catre oamenii din camping sa se trezeasca si ne obligau sa ascultam niste sunete instrumentale pe care nu le pot reda prin cuvinte, eventual printr-o inregistrare audio.
    Din cauza zgomotului infernal multa lume din corturi printre care copii cu varstele cuprinse intre 3 si 10 ani erau afara, la ora 5:30 dimineata si “se bucurau” de rasaritul soarelui acompaniat de melodiile lui “Mezel”.
    Dimineata am discutat cu administratorul si i-am transmis condoleantele noastre, ne-a impartasit nemultumirea si ne-a transmis ca astfel de situatii nu apar mereu. Acum a fost o situatie nefericita pentru noi pentru ca s-a sarbatorit ziua de nastere a unui pusti, 18 ani.
    In acelasi timp, am observat multe mucuri de tigara prin iarba din camping, iar la WC era o mizerie de nedescris. O baraca, neiluminata, plina de excremente.
    In acelasi timp cred ca un astfel de comportament erodeaza potentialul turistic din zona si alunga turistii afectand bugetul local, imaginea zonei, a comunitatii din Manzalesti.

    In ceea ce ne priveste, am plecat de la Meledic cu un gust amar si cu o durere ingrozitoare de cap.

  2. Ioana Post author

    Imi pare rau ca ati avut parte de o asemenea experienta la Meledic. Si cand am fost eu era foarte multa lume acolo si nu am fost tentata sa raman peste noapte. Din pacate unele lucruri nu le putem controla sau influenta. Iar uneori putem avea pur si simplu ghinion, cum s-a intamplat in cazul dumneavoastra. In ceea ce priveste curatenia, aceasta tine strict de administratorii zonei. Eu sunt o sustinatoare a amenzilor (usturatoare si care sa se si aplice), care din pacate in Romania nu sunt folosite la potentialul lor adevarat. Spun potential, pentru ca acestea ar putea “educa” turistii. In orice caz, sper sa reusiti sa treceti peste acest eveniment neplacut si sa le recomandati cunoscutilor acest loc minunat, macar ca o varianta pentru o calatorie scurta, de o zi … 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.