O după-amiază la Palatul Ştirbey

Îţi doreşti să petreci o după-amiază relaxantă, într-o zonă liniştită, nu foarte departe de Bucureşti? În acest caz, Palatul Ştirbey poate fi alegerea potrivită!

Am mai vizitat Domeniul Ştirbey acum câţiva ani. Ţin minte că atunci am plătit un bilet la intrare, iar fotografierea nu (prea) era permisă. Ei bine acum, nici taxă de intrare nu am plătit, iar poze cred că am facut cel puţin 100 :-).

1x1.trans - O după-amiază la Palatul ŞtirbeyNumărul de “plimbăreţi” a fost considerabil mai mare de această dată. Tot mai multă lume preferă acest loc (încă!) liniştit, mai ales ca “vecinul” – domeniul Palatului Mogoşoaia este întotdeauna extrem de aglomerat. Cu o oră înainte să ajungem la Palat m-am gândit că poate o să vrem să mâncăm ceva acolo, aşa că am sunat la restaurant pentru a rezerva o masă, însă totul era rezervat pentru câteva ore bune! Într-adevăr cand am ajuns acolo am constatat că terasa era full! Aşa că am hotărat să ne rezumăm doar la o plimbare scurtă.

1x1.trans - O după-amiază la Palatul ŞtirbeyPalatul Ştirbey

Am intrat un pic în interiorul palatului: scara de lemn era cel puţin la fel de frumoasă ca data trecută. Parterul gazduieşte restaurantul propriu-zis, iar la etaj, unde odată erau dormitoarele, se află acum săli folosite doar în cadrul evenimentelor. La al doilea nivel se află, o mansardă, care cred că nu este dată în folosinţă. Din 2007 domeniul este deţinut de o societate comercială care l-a cumparat de la moştenitorii familiei Ştirbey.

1x1.trans - O după-amiază la Palatul ŞtirbeyCel care a început în 1855 construcţia palatului de la Buftea a fost Barbu Dimitrie Știrbey. Urmașii acestuia au adăugat palatului încă două nivele și i-au adus o serie de modernizări. Construcţia palatului a fost terminat de fiul său Alexandru B. Știrbei 13 ani mai tarziu. De-a lungul vremii, figuri marcante ale ţării noastre au fost oaspeţi ai palatului : Ioan Slavici, Vasile Alecsandri, George Enescu, Carol Davila şi mulţi alţii. Mai mult, în 1916, regina Maria a locuit aici cu câţiva dintre copii săi.

Lacul lebedelor

 

1x1.trans - O după-amiază la Palatul ŞtirbeyNe-am îndreptat apoi către una din cele mai frumoase zone ale domeniului: lacul, cu al său pod de lemn. Acesta nu este nicidecum o moştenire de la familia Ştirbey, ci un cadou lăsat de o echipă de filmare. Acum am vazut pe lac doar două lebede, sper că acestea nu au rămas singurele “locatare” de acolo. Să fie de vină oare aspectul un pic cam neîngrijit al lacului?

1x1.trans - O după-amiază la Palatul ŞtirbeyCapela Sfânta Treime

Am lăsat în urmă acest tablou aproape perfect pentru a fi vrăjiţi iremediabil de următorul obiectiv: Capela Sfânta Treime. Această bijuterie arhitecturală este construită în stil neo-gotic, cu două scări simetrice din marmură albă de Carrara. Construcţia a fost realizată între anii 1850-1890. In gropniță se găsesc rămășitele domnitorului Barbu Dimitrie Știrbey Voievod, al prințului Barbu Alexandru Știrbey și ale rudelor acestora. Acum câţiva ani capela a fost vandalizată, iar în prezent interiorul capelei nu se poate vizita, aceasta fiind deschisă numai pentru ceremonii private.

1x1.trans - O după-amiază la Palatul ŞtirbeyTurnul de apă

 

De aici, în câteva minute vei ajunge la Turnul de apă, o construcţie ciudată din beton armat, dar destul de interesantă. Cel care l-a proiectat a fost celebrul Anghel Saligny. Turnul a fost construit după anii 1920 pentru a înmagazina apa necesară domeniului familiei Știrbey.

1x1.trans - O după-amiază la Palatul ŞtirbeyTraseul de vizitare are o formă circulară, așa că după ce pleci de la Turnul de apă, nu vei mai avea mult pană să ajungi exact în locul de unde ai început plimbarea. Înainte să te îndrepţi către palat poţi să faci o oprire la micuţul centru de echitaţie. Aici se oferă lecţii de călărie, contra cost, atât pentru copii cât și pentru adulţi, pentru niveluri diferite de pregătire.

1x1.trans - O după-amiază la Palatul ŞtirbeyAr fi o idee bună să dai un telefon înainte de a merge să vizitezi domeniul, pentru a ști dacă accesul este limitat din cauza eventualelor evenimente organizate acolo.

În concluzie, dacă vrei să evadezi într-un loc caracterzat de rafinament si eleganţă, să petreci câteva ore în aer curat, fără să ai parte de aglomeraţia din parcurile capitalei, mergi la Buftea și vizitează domeniul Știrbey!

1x1.trans - O după-amiază la Palatul Ştirbey

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote

2 thoughts on “O după-amiază la Palatul Ştirbey

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.