Cheile Sohodolului – relief carstic la superlativ

La limita nordică a județului Gorj cu județul Hunedoara, în Munții Vâlcan, râul Sohodol a modelat stâncile într-un mod cu adevărat spectaculos. Cheile Sohodolului, se întind pe aproape 10 km şi reprezintă o arie naturală protejată, fiind integrată din anul 2007 şi în rețeaua ecologică europeană Natura 2000. Rezervația naturală se întinde pe o suprafață de 350 de hectare.

Accesul in rezervația Cheile Sohodolului

Cum se poate ajunge aici? Accesul se face din Drumul Național 67D ce leagă municipiul Târgu Jiu de oraşul Baia de Aramă. La intersecția cu DN672C, un indicator la dreapta te va conduce spre comuna Runcu. De aici până la un peisaj care te va lăsa mut de uimire mai sunt aproximativ 3 km. Drumul este destul de bine amenajat, dar poți lăsa maşina la intrarea în rezervație şi să străbați cheile la pas.

Se pare că aceste chei sunt foarte cunoscute gorjenilor, fiind una din destinațiile lor de week-end preferate. Bineînțeles, pentru noi, ceilalți români, aceste chei intră în categoria obiectivelor mai puțin cunoscute. Pe lângă formațiunile spectaculoase care se pot admira aici, pasionații de alpinism vor găsi aici locul ideal pentru practicarea acestui sport, în Cheile Sohodolului desfăşurându-se chiar şi un concurs în luna septembrie: Festivalul de Escaladă „Sohodol Climb”. Pasionații de botanică vor fii şi ei fermecați deoarece zonă este renumită şi pe plan mondial ca fiind o rezervație floristică de primă mână, cuprinzând  peste 300 de specii de plante.

Inelul Domniței

Inelul Domniței (sau Inelul de Piatră) reprezintă una din atracțiile zonei. Acesta se află la altitudinea de aproximativ 190 m față de sol. Se spune că această formațiune ar fi reprezentat intrarea în Peştera Pirlajului, însă prăbuşirea galeriei ce făcea legătura între Inel şi Peştera a dus la apariția acestui splendid fenomen carstic.

Nările gigantice

Nările reprezintă cealaltă “vedetă” din Cheile Sohodolulu. Râul Sohodol a creat două formațiuni carstice care seamănă perfect cu nişte nări imense. Acestea sunt de fapt două tuneluri ovoidale, cel lung având lungimea de 76 m, iar cel mic 57 m. Trebuie să pătrunzi obligatoriu în cele două tuneluri: o să găseşti o peşteră ireal de frumoasă.

Taxă de intrare în rezervație este de 10 lei/persoană, un preț care merită plătit pentru unul din cele mai frumoase obiective turistice din județul Gorj.

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.