Cheile Băniţei – spectacol calcaros în Munţii Şureanu

Dacă ar fi să fac un clasament al celor mai frumoase locuri pe care le-am văzut până acum în România, m-aș gândi imediat și la Cheile Băniţei. Sunt spectaculoase, extrem de accesibile, dar atât de necunoscute, chiar și localnicilor! Prima dată când am încercat să ajungem aici, am cerut indicaţii de la niște localnici pe care i-am întâlnit aproape de Peștera Bolii. Când am pomenit de Cheile Băniţei nici nu au știut despre ce vorbeam…

1x1.trans - Cheile Băniţei - spectacol calcaros în Munţii Şureanu

Așa că o să încerc să îţi dau indicaţii cât mai exacte pentru a ajunge acolo: la doar câţiva kilometri de orașul Petroșani, înspre Haţeg, pe drumul naţional 66, vei observa la un moment dat o staţie GPL. Acesta este singurul punct de reper la care mă pot gândi, neexistând nici un fel de indicator pentru chei. De lângă această staţie GPL începe un drum neasfaltat care te va duce mai aproape de chei. După 100 m vei ajunge la fosta Cabană Turistică Peștera Bolii (drumul din dreapta). Acolo poţi să lași mașina, după care vei traversa curtea unui gater, apoi vei trece de o barieră și vei urma poteca până la Cheile Băniţei. Recunosc, peisajul până aici nu anunţă nimic spectaculos, dar pregătește-te să fii uimit!

1x1.trans - Cheile Băniţei - spectacol calcaros în Munţii Şureanu 1x1.trans - Cheile Băniţei - spectacol calcaros în Munţii Şureanu

Îţi recomand să vizitezi cheile într-o perioadă călduroasă, fără precipitaţii, pentru că mergând prin apă le poţi vizita cel mai ușor. În condiţii meteo favorabile apa nu va trece niciodată de genunchi, eu am fost de 2 ori aici și în marea majoritate a timpului aceasta ajungea un pic mai sus de glezne. De asemenea ar trebui să fii pregătit cu niște încălţări cu care poţi intra în apă, căci e posibil să mai existe gunoaie sau cioburi pe acolo, așa că cel mai indicat este să nu vizitezi cheile desculţ. Vei călca pe un nisip fin, dar există pe alocuri și pietre extrem de alunecoase.

1x1.trans - Cheile Băniţei - spectacol calcaros în Munţii Şureanu

Cheile sunt destul de scurte, eu am parcurs aproximativ 200-300 m, dar spectacolul este unul deosebit! Pereţii înalţi din calcar alb mezozoic parcă vor să proteje cumva firavul pârâu al Băniţei, dar și pe tine totodată. Culoarul format este îngust, iar liniștea de acolo atât de odihnitoare… Acest loc a fost demult o peșteră al cărei tavan s-a prăbușit. Apa a lăsat în urmă și niste scobituri foarte intersante în pereţii cheilor, așa că fii cu ochii în patru.

1x1.trans - Cheile Băniţei - spectacol calcaros în Munţii Şureanu 1x1.trans - Cheile Băniţei - spectacol calcaros în Munţii Şureanu

Un alt obiectiv spectaculos din zonă este Peștera Bolii, una din puținele peșteri din țara noastră care este accesibilă pe toată lungimea sa și probabil singura străbătută pe toată lungimea ei (peste 450 m) de o apă curgătoare. Tot în zonă, chiar în vârful dealului ce veghează asupra cheilor se află ruinele cetăţii dacice Băniţa, accesul este însă extrem de dificil până acolo.

1x1.trans - Cheile Băniţei - spectacol calcaros în Munţii Şureanu 1x1.trans - Cheile Băniţei - spectacol calcaros în Munţii Şureanu

Dacă ajungi în zonă, fă și o oprire la Cheile Băniţei, un loc răcoros, liniștit, un motiv în plus pentru care România merită a fi vizitată.

1x1.trans - Cheile Băniţei - spectacol calcaros în Munţii Şureanu 1x1.trans - Cheile Băniţei - spectacol calcaros în Munţii Şureanu1x1.trans - Cheile Băniţei - spectacol calcaros în Munţii Şureanu

4.67 avg. rating (93% score) - 6 votes