Biserica din Densuş – cea mai veche biserică de piatră din România

Densuş este un sat liniștit, unde timpul parcă a stat în loc. Acesta adăpostește o adevarată comoară a României: aici poți vizita cel mai vechi lăcaș de cult de piatră din țara noastră în care încă se țin slujbe. Biserica din Densuș are ceva magic, greu de transpus în cuvinte, dar care te va lega pentru totdeauna de acest tărâm binecuvântat.

1x1.trans - Biserica din Densuş - cea mai veche biserică de piatră din RomâniaAm fost de două ori aici și te asigur că la plecare vei simți că ai vizitat unul din cele mai frumoase locuri din România. Zona e încărcată de o energie aparte, să fie oare de la vecinii săi: munții fermecați ai Retezatului și ruinele cetății Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fosta capitală a Daciei romane? Nu știu exact, cert este că pe mine m-a cucerit iremediabil… 🙂 Scurtul drum de la Hațeg până la Densuș (10 km) este o încântare, șoseaua străbate o zonă netedă a Depresiunii Hațegului, iar tabloul cu Munții Retezat din stânga este mirific!

1x1.trans - Biserica din Densuş - cea mai veche biserică de piatră din România

Cât de veche este biserica din Densuş?

Aș vrea să vă spun care este data construcției a acestei misterioase biserici, însă nici măcar istoricii nu au căzut de acord asupra acestui aspect. Unii afirmă că înainte de venirea romanilor pe locul bisericii era un templu dedicat lui Zamolxe. Alții susțin că pe locul bisericii din Densuş ar fi existat mausoleul generalului Longinus Maximus. La fel de mulți spun că biserica din Densuş a fost ridicată în sec. II-III, pe ruinele unui templu păgân închinat zeului Marte, în altarul căruia romanii aduşi în Dacia obişnuiau să facă sacrificii. Această ipoteză este susţinută prin prezenţa unui aspect neobişnuit pentru o biserică ortodoxă: altarul acesteia nu este construit pe partea de est, ci este orientat către sud. După adoptarea religiei creştine, templul lui Marte ar fi fost transformat într-o biserică paleocreştină, refacută apoi în sec. XIII-lea-XIV, când a suferit cele mai importante modificări și de când există primele atestări documentare.

1x1.trans - Biserica din Densuş - cea mai veche biserică de piatră din România

Sunt voci care afirmă că nu biserica din Densuș ar fi cea mai veche din România, ci Rotonda de la Geoagiu (tot din jud. Hunedoara) ar fi mândra deținătoare a acestui statut. Despre aceasta însă există mult mai puține informații, iar aici nu se mai oficiază slujbe religioase și nici nu este deschisă vizitatorilor. Ceea ce putem afirma totuși despre biserica din Densuș este că poate fi considerată cea mai veche biserică din România şi una din cele mai vechi din Europa, care încă se află în picioare şi în care încă se oficiază slujbe. 

1x1.trans - Biserica din Densuş - cea mai veche biserică de piatră din România

Elementele particulare ale Bisericii din Densuș

Cred ca cel mai interesant lucru la biserica din Densuș este faptul că pietrele din care este construită au fost aduse de la ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa, situate la doar câțiva kilometri depărtare. Clădirea este masivă, cu influențe ale stilului romanic târziu și are un aspect neobișnuit, cu un naos pătrat. Acoperișul este construit în totalitate din piatră, iar altarul este orientat către sud, și nu spre est, așa cum este normal la bisericile creștine. Chiar lângă acoperiș, deasupra altarului există 2 statui sub formă de lei, care își atingeau odată cozile. Iar acoperișul nu este deloc unul obișnuit, având forma unei păsări cu aripile deschise în zbor :-).

1x1.trans - Biserica din Densuş - cea mai veche biserică de piatră din România

Interiorul bisericii

De-a lungul timpului interiorul bisericii a fost vandalizat destul de serios. Calvinii au distrus picturi din biserică, după care le-au văruit. Turcii sau reformiștii (nu se știe exact cine) au lăsat și niște urme îngrozitoare: au scos ochii și gurile sfinţilor de pe pereţi. Atmosfera înăuntru era apăsătoare, parcă simțeam și eu durerea sfinților… Am oftat și apoi am început să analizez picturile, privirea mi s-a oprit pe imaginea Maicii Domnului ținându-l în brațe pe Iisus Hristos îmbrăcat în costum popular românesc. Sufletul mi-a zâmbit și a tresărit de bucurie în fața acestei imagini care a reușit să reziste în fața istoriei vitrege. Pe peretele din vest este reprodusă Judecata de Apoi, altă imagine o arată glorioasă pe Sfânta Marina care se luptă cu diavolul, iar alta reprezintă Sfânta Treime în care Iisus Hristos este din nou îmbrăcat în cămaşă populară românească. Masa Altarului este realizată dintr-o veche piatră funerară de pe care au fost șterse literele.

1x1.trans - Biserica din Densuş - cea mai veche biserică de piatră din România

Cum ajungi mai exact acolo? Venind dinspre Hațeg, pe DN68 Hațeg – Caransebeș, în localitea Totești vei face dreapta pe DJ 687G și după 5 kilometri vei ajunge în Densuș. Indicatoarele îți vor fi de folos, nu te poți rătăci. Chiar lângă biserică se află și casa parohială, iar mașina sigur vei putea să o lași la intrare, vizitatorii nu au fost prea numeroși atunci când am vizitat lăcașul de cult.

1x1.trans - Biserica din Densuş - cea mai veche biserică de piatră din România

Acum mulți ani imaginea bisericii din Densuș se afla pe unul dintre cele mai răspândite timbre poștale din țara noastră. Nu știu dacă îți mai amintești și de vechea bancnotă de 5000 de lei, cea cu Avram Iancu, pe fața cealaltă apărea chiar biserică de piatră de la Densuș :-). Cu toate acestea povestea Bisericii Sf. Nicolae din Densuș nu pare să fie foarte cunoscută. În încheiere tot ce pot să îți spun este să vizitezi biserica din Densuș, respiră aerul de acolo încărcat de istorie și spiritualitate, unic în toată România! Vei avea impresia că aici a început totul, colosul de piatră pare să aibă povești de spus cât pentru 2000 de ani. Aceasta este moștenirea poporului nostru! Nicolae Iorga nu a numit degeaba biserica “fără pereche în toată românimea”.

1x1.trans - Biserica din Densuş - cea mai veche biserică de piatră din România1x1.trans - Biserica din Densuş - cea mai veche biserică de piatră din România 1x1.trans - Biserica din Densuş - cea mai veche biserică de piatră din România

4.00 avg. rating (82% score) - 4 votes

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.